FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Njemački konzervativac upozorava London na govor protiv eura

Autor: akoz
BERLIN, 17. studenog 2011. (Hina/Reuters) - Michael Meister, jedan od čelnika njemačkih demokršćana, upozorio je u četvrtak Veliku Britaniju da ne podržava nacionalistčke osjećaje spram eura upozorivši da potresi u području zajedničke valute mogu imati razorne posljedice izvan eurozone i na londonsku financijsku industriju.

Dan prije posjeta britanskog premijera Davida Camerona Berlinu gdje će se sastati s kancelarkom Angelom Merkel, drugi čovjek njene demokršćanske stranke (CDU) u parlamentu, također je kritizirao Britaniju za to što dijeli lekciju eurozoni o tome koje korake treba poduzeti da riješi krizu a da istodobno ne pridonosi aktivno nalaženju rješenja.

"Zbunjen sam što izgleda da u Velikoj Britaniji nema jasnog uvida u posljedice koje bi slom eura imao za grad London", rekao je Meister u razgovoru za agenciju Reuters.

Meister je rekao da bi Britanija bilo još snažnije pogođena potresima u eurozoni nego zemlje zajedničke valute jer je u velikoj mjeri ovisna o svojoj financijskoj industriji.

Ukazavši na populitičke tendencije po Europi on je usporedio stanje s razdobljem prije Prvoga svjetskog rata i istaknuo da sve zemlje "trebaju preuzeti svoje odgovornosti".

"Prije stotinu godina nitko nije želio rat. No sve su vlade koristile nacionalističke osjećaje", rekao je i podsjetio da su nakon toga slijedila desetljeća nestabilnosti.

Meister je također izrazio zabrinutost zbog političkih situacija u Italiji i Grčkoj unatoč postavljanju tehnokratskih vlada predanih reformama u obje zemlje.

"Imamo nove čelnike no jasno je da stare političke snage još uvijek pokušavaju vući konce iz pozadine", upozorio je.

(Hina) xakoz ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙