FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Milinović: smrtni slučajevi nakon preustroja hitne pomoći - ispolitizirani

Autor: kprp
OTOČAC, 8. studenog 2011. (Hina) - Ministar zdravstva Darko Milinović je, na upit je li hrvatska spremna za reformu zdravstva, posebno u vezi s preustrojem službe hitne pomoći te zbog nedavnih dvaju smrtnih slučajeva na Krku i u okolici Umaga, rekao da je reforma i započeta zbog takvih slučajeva te da se politizira ono što se, nažalost, već događalo i događat će se i ubuduće.

Nakon novog ustroja službe hitne pomoći na Krku je umro stariji muškarac, a prije dva dana u Umagu je od srčanog udara umrla žena. Ministar zdravstva Milinović potvrdio je slučaj u Istri, ali i odbacio tvrdnje u medijima kako je žena preminula zbog neekipiranosti tima T-2 (vozač, medicinska sestra) te nedostatka uređaja za reanimaciju. "Takvi su se slučajevi događali i prije, samo ih sada posebno prate mediji i javnost. Nije istina da ekipa hitne pomoći nije imala defibrilator. Reforma hitnih medicinskih pomoći je dobra i da je nije bilo, drugi tim T-2, točnije ovaj koji je stigao do ženine kuće u Umagu ne bi ni postojao", rekao je Milinović. U umaškom slučaju, kako je rekao minisitar, jedan tim s liječnikom bio je na hitnoj intervenciji za pacijenta s teškom ozljedom glave, kojega je prevozio u pulsku bolnicu. A zadnji podatci koje imam govore da je preminula pacijentica i prije imala zdravstvenih tegoba, ali da se nije javila liječniku, rekao je Milinović.

Umaški T-1 tim u kojem je i liječnik, u trenutku poziva u pomoć bio je na terenu, a u prostorijama umaškog HMP-a dežurao je tim T - 2 u kojem su, po novom ustroju, od 21 do 7 sati medicinska sestra ili tehničar i vozač. Početkom studenog pred zaključanim vratima Hitne medicinske pomoći u Krku preminuo je stariji muškarac, dovezen osobnim automobilom u nesvjestici. U tom je trenutku jedini tim hitne pomoći s Krka bio na putu za Rijeku s kritičnim pacijentom.

Milinović je danas u Otočcu rekao da Istarska županija ima 27 novih timova te pet novih timova s medicinskim tehničarima te 7,9 milijuna kuna više na temelju nove reforme zdravstvenog sustava. Upravo je zbog takvih slučajeva prije 2,5 godine počela zdravstvena reforma, rekao je ministar i dodao da je i Primorsko-goranska županija dobila 27 novih timova i 17 milijuna kuna više nego prije reforme. Najavio je da ubrzo dolazi i 128 novih najsuvremenije opremljenih sanitetskih vozila za takve situacije.

To je reforma hitne medicinske pomoći, a ovakvi slučajevi su se događali i prije, ali je zanimljivo zašto se sada svaki slučaj naglašava. Nažalost, dodao je ministar Milinović, ljudski je život takav da ponekad ne možete pomoći.

(Hina) xkprp yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙