FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Johnson & Johnson uklanja otrove iz proizvoda za bebe

Autor: dhai
WASHINGTON/ZAGREB, 17. studenog 2011.(Hina) - Pod pritiskom aktivista, korporacija Johnson & Johnson objavila je u srijedu da nastavlja napore na uklanjanju dviju štetnih kemikalija iz poznatog dječjeg šampona i drugih proizvoda za bebe u SAD-u, izvijestila je TV mreža Fox News.

Međunarodna koalicija potrošačkih i ekoloških skupina od svibnja 2009. vrši pritisak na Johnson & Johnson da ukloni dvije potencijalno kancerogene kemikalije iz svojih proizvoda, uključujući i poznati Johnson baby šampon.

Prije dva tjedna je udruga Kampanja za sigurnu kozmetiku ohrabrena otkrićem da je J&J uklonio te dvije kemikalije - 1,4-dioksan, koji se smatra vjerojatno kancerogenim, i quaternium-15, kemikaliju koja oslobađa konzervans formaldehid, iz svojih proizvoda u nekoliko drugih zemalja, uključujući Veliku Britaniju, Skandinaviju i Južnu Afriku. No, u SAD-u, Kini i drugdje, proizvodi i dalje sadrže kemikalije u tragovima koje potencijalno uzrokuju rak.

Odluka tvrtke dolazi u vrijeme kada se suočava s preispitivanjem kvalitete svojih proizvoda. J & J je u protekle dvije godine povukao više od 20 proizvoda zbog problema u rasponu od stakla i metalnih krhotinama u tekućim lijekovima, do nepravilne razine aktivnih sastojaka te neugodnih mirisa proizvoda i bolnih, neispravnih implantata za kukove.

Korporacija čije je sjedište u New Brunswicku u američkoj saveznoj državi New Yersey, još uvijek uživa ugled za mnoge svoje proizvode, no pitanja o sigurnosti njezinih proizvoda za bebe doveli su do prosvjeda kineske vlade ranije ovoga mjeseca i pisama tisuća potrošača koji su poručili tvrtki da više neće kupovati njezine proizvode, prema navodima Kampanje za sigurnu kozmetiku.

"Mislimo da je to važan korak naprijed. Radujemo se danu kada će svi njihovi proizvodi biti oslobođeni kancerogenih tvari i drugih kemikalija koje izazivaju zabrinutost", rekla je glasnogovornica kampanje Stacy Malkan, reagirajući na priopćenje J&J u srijedu.

Johnson & Johnson rekao je kako očekuje da će ukloniti sav quarternium-15 iz stotina svojih proizvoda za bebe u roku od oko dvije godine, a ranije iz dječjeg šampona. Tvrtka je već ponudila neke verzije s alternativnim konzervansima.

Johnson & Johnson je u više navrata objavio da su konzervansi koji oslobađaju formaldehid sigurni i u skladu sa zakonom. Međutim, prema Kampanji za sigurnu kozmetiku i vanjskim stručnjacima te kemikalije iritiraju osjetljivu, vrlo propusnu kožu beba i, u kombinaciji sa svim ostalim kemikalijama kojima su bebe i dojenčad izloženi, pridonose zdravstvenim rizicima.

(Hina) xdh ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙