FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obama najavio jačanje američke vojne nazočnosti na Pacifiku

Autor: djan
CANBERRA, 17. studenoga 2011. (Hina/Reuters) - Američki predsjednik Barack Obama najavio je u četvrtak u Canberri da će američka vojska proširiti svoju ulogu u azijsko-pacifičkom području unatoč proračunskim rezovima, rekavši da je Amerika "ovdje kako bi ostala" kao tihooceanska sila koja će pomoći u oblikovanju budućnosti regije.

"U vrijeme kada završavamo neke druge ratove, dao sam smjernice svom timu za nacionalnu sigurnost da našu nazočnost u pacifičkoj zoni pretvore u prioritet", rekao je Obama pred zastupnicima australskog parlamenta. "Kao rezultat toga, uštede u američkom obrambenom proračunu neće biti napravljene nauštrb azijsko-pacifičke regije", naglasio je.

Nervozni zbog nagla kineskog rasta, američki saveznici u regiji Japan i Južna Koreja zatražili su jamstva da će Amerikanci stvoriti protutežu. "Tražit ćemo više prigoda za suradnju s Pekingom, uključujući i bolju komunikaciju između naših vojski kako bi promovirali razumijevanje i izbjegli nesporazume", rekao je Obama, pokušavajući unaprijed smanjiti kinesku nelagodu ovakvom odlukom.

Prvi korak u širenju američkog vojnog dosega u jugoistočnoj Aziji bit će razmještaj američkih marinaca, vojnog brodovlja i zrakoplova u sjevernoj Australiji od 2012. godine. Broj američkih vojnika u Australiji, koji će do 2016. porasti na 2500, malen je u odnosu na 50 tisuća koliko ih je razmješteno u Japanu i 28 tisuća u Južnoj Koreji.

Međutim, nova de facto američka vojna baza u Australiji proširit će izravnu američku vojnu nazočnost u jugoistočnoj Aziji mnogo dalje od Japana i Južne Koreje, u području kojeg Kina smatra svojom zonom utjecaja. Američku će vojsku također bitno približiti Južnokineskom moru u kojem Peking ima nekoliko teritorijalnih sporova s Vijetnamom, Filipinima, Tajvanom, Malezijom i Brunejom.

U Pekingu je Obamina najava primljena suzdržano. Tamošnji se mediji pitaju kako će američka vojna nazočnost pomoći uzdizanju regije iznad postojećih ekonomskih problema. Političari se još nisu izjasnili.

Obama je zastupnicima u australskom parlamentu ponovio nedavno stajalište sa summita APEC-a da je ta regija ključna za američku budućnost. "Kao regija s najbržim ekonomskim rastom, i kao područje s više od pola svjetske ekonomije, azijsko-pacifička zona ključna je za najvažniju stvar moje politike - stvaranje radnih mjesta i prigoda za američko stanovništvo", rekao je.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙