FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Odbijen Domazetov zahtjev za obnovu izbora rektora

Autor: pgas
SPLIT, 16. studenog 2011. (Hina) - Senat splitskog Sveučilišta na današnjoj je sjednici odbio zahtjev prof. dr. Željka Domazeta da se obnovi postupak izbora rektora te visokoškolske ustanove i poništi odluka od 6. svibnja 2010. o izboru Ivana Pavića treći put zaredom na tu dužnost.

"Prijedlog prof. dr. Željka Domazeta nije prihvaćen jer su za njega od 22 ukupno nazočna glasovala samo dva člana senata", priopćila je danas služba za odnose s javnošću splitskog sveučilišta nakon sjednice.

Prof. Domazet zatražio je potkraj listopoda da se obnovi postupak izbora rektora splitskog Sveučilišta te poništi odluka od svibnja ove godine o izboru Ivana Pavića treći put zaredom na tu dužnost jer, po njemu, Pavić nije mogao imati status kandidata za tu dužnost. Domazet, Pavićev protukandidat za dužnost rektora sveučilišta, u priopćenju iz listopada naveo je da je o prijedlogu da se ponovi izbor rektora izvijestio Općinsko državno odvjetništvo u Splitu, ministra znanosti, obrazovanja i športa Radovana Fuchsa i voditelja izaslanstva Europske komisije u Hrvatskoj Paula Vandorena.

Podsjetio je da je 31. kolovoza 2011. Upravni sud prihvatio njegovu tužbu koja se odnosila na Pavićevu kandidaturu te poništio odluku sveučilišnog senata od 19. travnja 2010. o utvrđivanju kandidacijske liste na kojoj je bio i Pavić. Pavić je u međuvremenu, na sjednici senata 6. svibnja 2010., izabran za rektora treći put zaredom.

Domazet je tvrdio da "onaj tko ne može biti kandidat ne može biti izabran ni za rektora".

Senat je na izvanrednoj sjednici 4. listopada 2011. razmatrao tu presudu, a Pavić je izvijestio da nastavlja obnašati svoju dužnost jer je po pravnom tumačenju za treći rektorski mandat izabran legalno.

Prorektor za pravna pitanja Dragan Bolanča je na izvanrednoj sjednici senata 4. listopada Pavića branio tvrdeći da je odluka senata od 6. svibnja 2010. o Pavićevu izboru za rektora pravomoćna. Po Bolančinu tumačenju, Pavićev protukandidat za rektora prof. Domazet nije pokrenuo upravni spor protiv odluke senata od 6. svibnja 2010. kojom je Pavić izabran za rektora, nego protiv prijašnje odluke senata kojom se samo utvrđuje lista kandidata za rektora, na koju se odnosi i sudska presuda.

(Hina) xpgas yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙