FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HDSSB nije iznenađen odlukom Ustavnoga suda, DIP bez komentara

Autor: ivuc
OSIJEK,12.11.2011.(Hina) - Predsjednik HDSSB-a Vladimir Šišljagić izjavio je da "nisu iznenađeni" mišljenjem Ustavnog suda kako očitovanje DIP-a prema kojem Branimir Glavaš može biti nositelj HDSSB-ove izborne liste "ne osigurava zaštitu temeljnih vrednota hrvatske države", dok se u DIP-u večeras nije mogao dobiti komentar tog mišljenja.

"Odluka Ustavnoga suda ne predstavlja posebno iznenađenje i tako se nešto moglo pretpostaviti, nakon što je HDSSB nedavno morao dodatno zatražiti odgovor DIP-a o tome može li Glavaš, u skladu sa zakonskim propisima i Ustavom, na parlamentarnim izborima iskoristiti pasivno biračko pravo kao nositelj izbornih lista HDSSB-a, kao kandidat na listi ili kao nositelj i kandidat liste", rekao je večeras Šišljagić za Hinu.

Na upit može li ovako stajalište Ustavnog suda utjecati na odluku HDSSB-a o tome da Glavaš bude nositelj izbornih lista na parlamentarnim izborima Šišljagić je kazao kako će HDSSB svoje poteze objaviti na sutrašnjoj sjednici Glavnog odbora.

DIP zasad nije imao komentara na mišljenje Ustavnog suda, a neslužbeno se doznaje da će svoju odluku o HDSSB-ovim listima DIP donijeti sukladno zakonu, 48 stati od isteka roka za predaju kandidacijskih lista.

Ustavni sud danas je objavio mišljenje po kojem "odluke donesene u izbornom procesu moraju biti usklađene s temeljnim vrednotama hrvatske ustavne države", a da očitovanje Državnog izbornog povjerenstva (DIP), po kojemu Glavaš može biti nositelj liste HDSSB-a, ali ne i kandidat na listi na predstojećim parlamentarnim izborima, "ne osigurava zaštitu tih vrednota".

(Hina) ivuc yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙