FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HND: HDSSB pokušava zastrašiti novinare

Autor: mbur
ZAGREB, 5. studenog 2011. (Hina) - Hrvatsko novinarsko društvo (HND) reagiralo je danas na HDSSB-ovo oduzimanje akreditacije novinaru Goranu Flauderu, ocjenivši kako se radi o pritisku na slobodu medija i pokušaju zastrašivanja novinara i redakcija.

"Radi se o klasičnom, besprizornom političkom i svakom drugom pritisku na slobodu medija i pokušaju zastrašivanja novinara i redakcija s namjerom izazivanja autocenzure, jer se drugim izvjestiteljima time poručuje što ih čeka ne budu li o HDSSB-u pisali onako kako se njegovim čelnicima sviđa", piše u današnjem priopćenju HND-a.

Novinarsko društvo je pozvalo Predsjedništvo HDSSB-a da "prestane diskreditirati novinare i birati izvjestitelje po svome ukusu jer time ne samo što javnosti uskraćuju uvid u rad stranke i ponižavaju novinare kao javne zaposlenike, nego i srozavaju dostignute demokratske standarde i nanose štetu ugledu HDSSB-a".

Pozvali su i novinare ostalih medija koji prate rad HDSSB-a i drugih koji se eventualno budu tako ponašali da, ukoliko i kada to bude potrebno, iskažu solidarnost s kolegama kojima je voljom političkih ili drugih moćnika onemogućen rad i bojkotiraju daljnje medijsko praćenje takvih političkih stranaka sve dok ne promijene svoj odnos prema novinarima i ne dopuste im slobodno izvješćivanje.

Navode kako je do tog slučaja došlo nakon što je novinar Goran Flauder jučer za T-portal napisao izvještaj s njihove konferencije za novinare čime čelnici HDSSB-a nisu bili zadovoljni. Flauderu su mobitelom iz stranke priopćili da mu "oduzimaju akreditaciju" te da se zabrana odnosi na njega, ali ne i na T-portal.

HND drži da je prirodno da novinari strahuju od gubitka posla zbog moći, utjecaja i bijesa neobuzdanih moćnika te radi vlastite egzistencijalne sigurnosti spontano počinju paziti da im se ne zamjere. "Tu u pravilu završava novinarstvo i počinje promocija zasnovana na strahu, protiv čega sve demokratske institucije moraju najoštrije reagirati", ističe HND.

U priopćenju se kaže i da to nije prvi prvi slučaj da HDSSB reketira novinare i zabranjuje im rad.

(Hina) pp/xmb yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙