FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kandidature predali Zeleni zajedno i Šemso Tanković

Autor: dpos
ZAGREB, 12. studenog 2011. (Hina) - Kandidature u Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) predali su danas i stranka Zeleni zajedno koja će se na predstojećim parlamentarnim izborima natjecati u četiri izborne jedinice te kandidati koji se natječu u XII. izbornoj jedinici među kojima su aktualni saborski zastupnici Šemso Tanković i Deneš Šoja.

Zeleni zajedno, koji pod sloganom "Umješajmo se" izlaze u I., II., VI. i VII. izbornoj jedinici očekuju da će njihovih pet do 15 posto potencijialnih birača izaći na izbore i odlučiti o prvim zelenim predstavnicima u Saboru.

"Želimo se umiješati u politički život Hrvatske, a isto tako želimo određene skupine ljudi, poput osoba s oštećenim sluhom više uključiti u hrvatsko društvo", rekla je novinarima uoči predaje lista u DIP-u predsjednica stranke Aleksandra Starčević. Dodala je da je stranka Zeleni zajedno osnovana prije pola godine s ciljem okupljanja jedinstvene platforme zelenih.

Nositelji lista su Toni Vidan, Vera Petrinjak Šimek, Srđan Dvornik i Marija Perušić.

Predsjednik Stranke demokratske akcije Hrvatske (SDA Hrvatske) Šemso Tanković, kojeg je ta stranka prijavila kao kandidata u XII. izbornoj

jedinici u kojoj se biraju predstavnici nacionalnih manjina, rekao je novinarima da bez ikakve dvojbe očekuje ponovnu podršku u Saboru. "Vjerujem da sam u proteklom mandatu postigao dobre rezultate i da sam bio kvalitetan predstavnik, ne samo bošnjačke manjine kojoj pripadam, nego i slovenske, albanske, crnogorske i makedonske", kazao je Tanković.

Osim SDA Hrvatske, kandidature za XII. izbornu jedinicu danas su predali i Deneš Šoja, predlagatelja saveza mađarskih udruga, zatim Jasminka Petter, predložena od strane Narodnog saveza Njemaca Hrvatske te Viktor Filima, predložen od strane Ukrajinske zajednice Republike Hrvatske.

Šoja se natječe za predstavljanje mađarske nacionalne manjine, a Petter i Filima natječu se za predstavljanje austrijske, bugarske, njemačke, poljske, romske, rumunjske rusinske, ruske, turske, ukrajinske, vlaške i židovske nacionalne manjine.

Nezavisne liste za prvu, drugu, šestu i sedmu izbornu jedinicu danas je u DIP-u predao i zagrebački gradonačelnik Milan Bandića, koji je ustvrdio da će dobiti onoliko mandata koliko je potrebno za bolju Hrvatsku o čemu će odlučiti hrvatski građani.

Od 3. studenog do danas u 15 sati u DIP je pristiglo ukupno 59 kandidacijskih lista među kojima su četiri neovisne i 55 stranačkih. Među stranačkim listama su 31 samostalna i 24 koalicijske. U istom razdoblju pristiglo je 26 kandidatura za XII. izbornu jedinicu.

Pravo sudjelovanja na predstojećim parlamentarnim izborima, koje je hrvatski predsjednik Ivo Josipović raspisao za 4. prosinca ove godine,

ima 116 registriranih političkih stranaka koliko ih je evidentirano u Registru političkih stranaka Republike Hrvatske.

Prijedlozi kandidata za izbor zastupnika i njihovih zamjenika u Hrvatski sabor moraju biti predani do 14. studenoga do 24 sata.

Svoje liste najvjerojatnije će sutra predati HSS i Blok umirovljenici zajedno predvođen Ljubom Jurčićrm, a zadnji dan, odnosno u ponedjeljak Kukuriku koalicija, HDZ, HDSSB, HSLS i SDSS.

Nakon što zaprimi liste, DIP ih u roku od 48 sati mora prihvatiti i objaviti u svim dnevnim novinama i na televiziji, čime počinje izborna promidžba.

(Hina) xmvr yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙