FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kerum na HDZ-ovu predizbornom skupu

Autor: pgas
SPLIT, 11. studenog 2011. (Hina) - HDZ-ov izborni program danas je u Splitu predstavio koordinator za 10. izbornu jedinicu i glavni tajnik stranke Branko Bačić, a prvi je put na nekom HDZ-ovu predizbornom skupu sudjelovao i predsjednik Hrvatske građanske stranke (HGS) Željko Kerum, pošto su te dvije stranke nedavno u Zadru sklopile predizbornu koaliciju u 9. i 10. izbornoj jedinici.

Bačić i Kerum su izrazili uvjerenje da će ta koalicija pobijediti u 9. i 10. izbornoj jedinici, a Bačić je odbacio tvrdnje u medijima da njegova stranka nudi koaliciju drugim strankama koje su to odbile, ali je potvrdio da o tome pregovara predsjednica stranke Jadranka Kosor.

"Svima koji govore da neće s HDZ-om poručujem: vi s nama nećete jer vas nismo ni pitali, a da smo vas pitali, moglo bi se reći da ste nas odbili", izjavio je Bačić. Pozvavši sve političke stranke, pojedince ili neovisne liste da javno kažu da im je HDZ nešto nudio, a da su oni to odbili, Bačić je najavio da će HDZ konačnu prijavu za izbore predati u ponedjeljak. Govoreći o novouspostavljenoj koaliciji HDZ-HGS, naglasio je kako se ona nije dogodila odjednom, u zadnji trenutak, nego je polako i savjesno pripremana. "Naše dvije stranke u biti imaju isto biračko tijelo i htjeli smo stvoriti sinergiju za apsolutnu pobjedu u 9. i 10. izbornoj jedinici“, kazao je. Objasnio je da su sve „odgovorne osobe u HDZ-u u tim izbornim jedinicama, koje su trebale znati za tu koaliciju, to i znale", jer su bile na svim sastancima s Kerumom u Splitu i Zagrebu. Ta je koalicija dogovorena u tišini, bez medija i to je dokaz da smo ozbiljni i da ono što odlučimo možemo i provesti, rekao je, najavivši da će, pobijedi li ta koalicija, u vladi biti mjesta za dužnosnike iz HGS-a.

Kerum je, pozvavši na daljnje pridruživanje HDZ-u, ustvrdio kako bi bilo dobro da sve desne stranke, pojedinci ili neovisni glasuju za HDZ, tako da se uspostavi ravnoteža“. Protivnici koalicije HDZ-HGS su se uznemirili i već tri dana ne prestaju reagirati, a jedne dnevne novine 40 posto prostora ustupaju tim reakcijama, a za mišljenje pitaju, kako je rekao, „tipove poput popa Grubišića", za kojeg ne zna "odakle financira jambo-blakate“, istaknuo je. Spomenuo je i više medijskih kuća koje, kako kaže, "navode da će Kukuriku koalicija dobiti 100 mandata te se naslađuju prije nego su izbori i održani.

Sad su se malo povukli i nije im drago što se ovo događa, kazao je Kerum, zamjerivši anketnim agencijama da ne dopuštaju građanima da biraju, „nego ih tjeraju za koga će i kako glasovati“.

Na novinarske upite odgovorio je da je njegovoj stranci nebitno moguće ministarsko mjesto u vladi, nego je bitnije da koalicija HDZ-HGS pobijedi te da se poduzetnici oslobode straha od rigoroznih mjera i nameta. „Vlada je pokrenula neke procese i postupke i sad je upitno što će biti ako pobijedi oporba, što će se raditi godinu dana, hoće li doći MMF? U Hrvatskoj je bolja situacija nego se predstavlja u javnosti, posebice u usporedbi s Grčkom, Italijom i Španjolskom. Hrvat je tri puta manje dužan nego Talijan“, kazao je Kerum.

Na upit što ga je navelo da koalira s HDZ-om, odgovorio da je to za dobrobit Hrvatske i hrvatskog naroda. Osim Keruma na skupu je bila i Kerumova sestra, predsjednica gradskog vijeća Nevenka Bečić, koja je rekla da će sigurno osvojiti zastupnički mandat. "Već sjedim u Hrvatskom saboru", dodala je.

(Hina) xpgas yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙