FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zaklada Adris dodijelila 3 milijuna kuna donacija i stipendija

Autor: gvla
ZAGREB, 10. studenog 2011. (Hina) - Korporativna zaklada Adris, u sklopu programa društvene odgovornosti, danas je u Zagrebu dodijelila više od tri milijuna kuna vrijedne donacije i stipendije za promicanje inovativnosti i kvalitete u znanstvenom i umjetničkom radu, podupiranje studenata i mladih znanstvenika, te jačanje ekološke svijesti.

"Nastavit ćemo tako raditi dok god budemo imali snage i mogućnosti, jer vjerujemo da time izravno utječemo na dobrobit i razvoj hrvatskog društva", kazao je u uvodnom govoru na dodjeli upravitelj Zaklade Zvonimir Mareković.

Napomenuo je da se u donošenju odluka o načinu dodjele donacija, osim za kriterijem izvrsnosti i inovativnosti, Zaklada u prvome redu vodi osluškivanjem potreba i poruka hrvatskog društva.

Mareković se posebno osvrnuo na projekte korisne za dobrobit društva u cjelini, poput projekta usmjerenog na liječenje neplodnosti u muškaraca te projekta palijativne skrbi, ali i na projekt promicanja hrvatskog jezika u inozemstvu, te na razne projekte iz područja očuvanja hrvatske baštine.

Temeljem prijedloga zakladnog vijeća a odlukom zakladne uprave, od ukupno zaprimljene 832 prijave za dodjelu sredstava u sklopu javnog natječaja raspisanog 30. lipnja 2011. odabrano je 38 projekata, te dodijeljeno 19 donacija i 20 stipendija. Riječ je o petom donacijskom ciklusu te zaklade, osnovane 2007. radi "promicanja društvene odgovornosti, poticanja inovativnosti i kvalitete u znanstvenom i umjetničkom radu, te podupiranje studenata i mladih znanstvenika".

Potpore se dodjeljuju u dva područja - "Znanje i otkrića", u sklopu kojega je 11 projekata dobilo ukupno oko 910 tisuća kuna, te "Stvaralaštvo, ekologija, baština i dobrota", u sklopu kojega je dodijeljeno ukupno oko 1,5 milijuna kuna za 46 projekata.

Na svečanosti su dodijeljene i povelje o stipendiranju 20 stipendista, u vrijednosti ukupno 520 tisuća kuna, te je najavljen nastavak programa stipendiranja postojećih stipendista koji postižu izvrsne rezultate, za što je izdvojeno nešto manje od 200 tisuća kuna.

Govoreći o zakladinu programu stipendiranja, u sklopu kojega je u pet godina dodijeljeno više od 120 stipendija, Mareković je kazao kako zaklada vjeruje da će ti studenti i nadareni učenici sutra znati prepoznati prave vrijednosti, te da će njihovi sudovi biti temeljeni na istraživanju i znanosti, "bez čega jedno društvo ne može postojati i opstati". "Od vas ne tražimo, nego očekujemo da ćete sutra biti nosioci razvitka ovog društva", kazao je.

Predsjednik uprave osnivača Zaklade, Adris grupe Ante Vlahović naglasio je da je promicanje kulture izvrsnosti i solidarnosti u hrvatskom društvu "ljudska obaveza", a pomaganje potrebitima "posebna radost". Adris grupa za programe zaklade godišnje izdvaja jedan posto svoje čiste dobiti.

Od osnutka do danas zaklada je u sklopu svojih programa dodijelila više od 20 milijuna kuna sredstava. Među primateljima potpore su brojni znanstveno-edukacijski centri i sveučilišta, zavodi i instituti, ekološke udruge, klinički bolnički centri, folklorna društva i drugi.

(Hina) xgvla ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙