FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenija: u četvrtak prvo TV suočavanje Jankovića, Janše i Viranta

Autor: lfia
LJUBLJANA, 26. listopada 2011.(Hina) - Tri vodeća kandidata za položaj novog slovenskog premijera predstavit će u četvrtak po prvi put širokom televizijskom auditoriju svoje programe biračima koji će na prijevremenim izborima 4. prosinca odlučivati o sastavu novog parlamenta, objavila je Slovenska televizija.

Janez Janša, Zoran Janković i Gregor Virant suočit će se po prvi put zajedno u studiju javne televizije te odgovarati na pitanja sindikalnih lidera i gospodarstvenika o provođenju zastalih strukturnih reformi i prevladavanju ekonomske krize.

Službena jednomjesečna predizborna kampanja u Sloveniji počinje 4. studenoga. Javna televizija zato je suočavanje premijerskih kandidata kojima dosadašnje ankete daju najviše šansi stavila u format redovne političke emisije "Pogledi", koja se emitira četvrtkom u 20 sati obrađujući neku od najaktualnijih društvenih tema.

Kako prenose slovenski mediji, očekuje se da će Janković, Janša i Virant u razgovoru s drugim gostima u studiju i voditeljem Urošem Slakom dati odgovore na dileme o glavnim problemima s kojima će se morati suočiti buduća vlada. To su, među ostalim, fiskalna i financijska stabilizacija i strukturne reforme, nezaposlenost, nezadovoljavajuće djelovanje državne administracije te usporena gospodarska aktivnost.

Janša vodi Slovensku demokratsku stranku (SDS), koja je na izborima 2008. godine osvojila 29,26 posto glasova i 28 od 90 zastupničkih mjesta u parlamentu, jedno manje od Socijalnih demokrata (SD) Boruta Pahora koji je tada formirao koalicijsku vladu.

Ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković i pravnik Gregor Virant, nekadašnji ministar za javnu upravu, svoje su stranke osnovali prošlog tjedna, koristeći politički vakuum nastao velikim padom popularnosti stranaka koje su djelovale u Pahorovoj koaliciji.

"Građanska lista" Gregora Viranta, koja se profilira kao liberalni politički centar, te Jankovićeva "Pozitivna Slovenija", koja računa na karizmu ljubljanskog gradonačelnika i razočarane birače tradicionalne ljevice, mogle bi iznenaditi rezultatom etablirane stranke, navode slovenski mediji.

Janšin je cilj do prije nekoliko mjeseci bio osvajanje više od polovice mandata u novom parlamentu, kako bi formirao stabilnu vladu desnice sa što manje stranaka u koaliciji, no to je s pojavom novih stranaka, te Viranta i Jankovića kao konkurenata za premijerski položaj postalo više nego upitno, ocjenjuju slovenski analitičari.

Virant ne isključuje mogućnost postizborne koalicije s Janšinim SDS-om u slučaju izbornog uspjeha, dok je Janković to unaprijed otklonio.

(Hina) xfl ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙