FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljen EU projekt o prikupljanju energetskih podataka

Autor: mpuk
ZAGREB, 7. studenog 2011. (Hina) - Za dobro strateško planiranje u energetskom sektoru važno je imati pouzdane energestke podatke, istaknuto je danas na završnoj svečanosti i predstavljanju rezultata provedbe IPA twinning projekta o prikupljanju i upravljanju energetskim podacima.

Provedba projekta "Upravljanje administrativnim energetskim podacima", vrijednog 1,1 milijun eura, započela je u veljači 2010. i trajala je 21 mjesec.

Tijekom tog razdoblja provedena je analiza energetskog tržišta Hrvatske u pogledu energetskog izvještavanja i dostave energetskih podataka, a upitnik za prikupljanje podataka usklađen je s europskim zahtjevima.

Također je uspostavljen proces prikupljanja podataka između svih relevantnih subjekata te izrađena softverska aplikacija za prikupljanje i upravljanje energetskim podacima. Centralno mjesto za prikupljanje, obradu i izvješavanje o energetskim podacima je Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva, rečeno je na svečanosti kojom je obilježen završetak provedbe projekta.

Ukupna vrijednost projekta je 1,1 milijun eura od čega se najveći dio, 700 tisuća eura, odnosio na twinning projekt Metodologija za upravljanje administrativnim energetskim podacima vezanim za propise EU, 95 tisuća eura na opremu, a 300 tisuća eura na izradu softvera.

Šef Odjela za provedbu projekata pri Delegaciji Europske unije u Hrvatskoj Richard Masa naglasio kako je važno da članice EU-a imaju viziju o tome što žele postići u budućnosti u energetskom sektoru. "Za to je potrebno dobro strateško planiranje, a za planiranje pouzdani energetski podaci", kazao je.

Načelnica u Upravi za energetiku MINGORP-a Kristina Čelić dodala je da je riječ o projektu od iznimnog značenja za Hrvatsku i cjelokupni energetski sektor, te da će se aktivnosti na tom području nastaviti kroz još dva projekta u okviru pretpristupnog fonda IPA.

Twinning projekt proveo je danski Statistički ured u suradnji sa Statističkim uredom Slovenije i Institutom za fizikalnu energetiku iz Latvije. Opremu je isporučila tvrtka Strom, a softver izradila tvrtka Multicom.

(Hina) xmpv ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙