FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Arabija: Hodočasnici nastavljaju gađati Sotonu

Autor: vrad
MINA, 7. studenog 2011. (Hina/AFP) - Stotine tisuća muslimana na hodočašću u Meki u ponedjeljak su, noseći sa sobom kamenčiće, nastavili kružiti oko kamenih blokova koji simboliziraju Sotonu u dolini Mini, uz povike Allah Akbar (Bog je velik).

Hodočasnici su kamenčićima zasipali tri kamena bloka tijekom tog obreda koji je počeo u nedjelju bez većih izgreda i nastavit će se do utorka, kada završava hadž, najveće godišnje hodočašće u svijetu.

Tijekom obreda znao je izbiti stampedo u kojima su ginule stotine ljudi, ali je svetište nedavno preuređeno kako bi se vjernici lakše i sigurnije kretali.

Prvog dana Kurban-bajrama (blagdana prinošenja žrtve) u nedjelju muslimanska sveta mjesta posjetilo je gotovo tri milijuna vjernika koji su se smjenjivali u vršenju obreda bacajući sedam kamenčića na najveću kamenu stelu visoku 30 metara.

U ponedjeljak i utorak stotine tisuća hodočasnika nastavljaju dolaziti i gađati sva tri kamena bloka.

Nakon završetka obreda kamenovanja Sotone vjernici će još nekoliko puta obići oko Kabe, u središtu Velike džamije u Meki i proći putem od Safe do Marve stopama Hadžar (Hagare), Ibrahimove (Abrahamove) žene koja je po tradiciji trčala tim putem tražeći vodu za svog sina Ismaila (Izaka) sve dok kod njezinih nogu nije izbio izvor Zamzam.

(Hina) xvrad ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙