FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Saudijska Arabija: pokopan prestolonasljednik Sultan

Autor: vmrs
RIJAD, 25. listopada 2011. (Hina/Reuters) - Nakon pogreba saudijskoga prestolonasljednika Sultana u utorak sve je spremno da kralj Abdulah imenuje novoga nasljednika, a očekuje se da to bude ministar unutrašnjih poslova princ Najef jer bi taj potez naglasio stabilnost vodeće svjetske izvoznice nafte.

Uz bljeskalice kamera Sultanovi sinovi i braća nosili su njegov smeđim pokrovom prekriven lijes kroz mnoštvo na pogrebnu molitvu u rijadskoj džamiji Imama Turkija bin Abdulaha.

Sultanovo tijelo, a umro je u subotu u New Yorku od raka debelog crijeva, avionom je stiglo u Rijad u ponedjeljak. S njime je došao Sultanov mlađi brat i guverner Rijada princ Alman koji bi odsad mogao igrati važniju ulogu u tome konzervativnom islamskom kraljevstvu.

Među ožalošćenima koji su istupili pozdraviti kralja Abdulaha nakon molitve bio je i iranski ministar vanjskih poslova Ali Akbar Salehi čija je zemlja regionalni suparnik Saudijskoj Arabiji.

Početkom listopada Teheran je optužen za sudjelovanje u uroti radi ubojstva saudijskog veleposlanika u Washingtonu. Neposredno prije toga Rijad je za oružane prosvjede svoje šijitske manjine okrivio neimenovanu stranu silu, a to je fraza kojom Saudijci opisuju Iran.

Saudijski dvor objavio je da će od utorka tri dana primati izraze sućuti. U četvrtak u Rijad stiže američko izaslanstvo na čelu s potpredsjednikom Joeom Bidenom.

(Hina) xvm ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙