FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Počeli predsjednički i parlamentarni izbori u Nikaragvi

Autor: djan
MANAGUA, 6. studenoga 2011. (Hina/AFP) - Birališta na predsjedničkim i parlamentarnim izborima u Nikaragvi otvorena su u nedjelju ujutro po mjesnom vremenu (15 sati po srednjoeuropskom), a očekuje se da će aktualni predsjednik Daniel Ortega i njegova sandinistička stranka ostvariti pobjede.

Ankete predviđaju da bi već u prvome krugu predsjedničkih izbora mogao ponovno pobijediti 65-godišnji Ortega. Nakon desetljeća diktature i desetgodišnjeg građanskog rata s 50.000 žrtava, sandinist Ortega, koji se borio protiv "kontraša" financiranih američkim novcem, danas zagovara pomirbu, socijalizam, kršćanstvo i solidarnost.

Na desnici mu se suprotstavljaju četiri protukandidata od kojih dvojica, radijski voditelj Fabio Gadea i bivši predsjednik Arnoldo Aleman imaju izgleda suprostaviti mu se.

No, desnica se nada da će osvojiti nešto više mjesta u parlamentu u kojem Ortegina Sandinistička fronta za nacionalno oslobođenje (FSNL) ni dosad nije imala dovoljnu većinu sa samostalno vladanje, pa je bila u koaliciji s Ustavnom liberalnom strankom (PLC) Arnolda Alemana, koji će u nedjelju Ortegi biti protukandidat.

Nikaragva je najveća, a ujedno jedna od najsiromašnijih zemalja u Srednjoj Americi. Gotovo 45 posto od 5,8 milijuna stanovnika živi ispod praga siromaštva, s inflacijom od 9,2 posto i BDP-om po stanovniku 1.126 dolara.

Biračko pravo ima 3,4 milijuna ljudi jer se pravo glasa stječe sa 16 godina i birači bi mogli ponovo ukazati povjerenje Ortegi koji je zahvaljujući savezništvu s venezuelskim predsjednikom Hugom Chavezom primao dovoljno venezuelske pomoći za socijalne programe stanovanja, prijevoza, osiguranja energenata.

Ortegi bivši saveznici i desnica predbacuju netransparentnost u upravljanju venezuelskom pomoći i zamjeraju klanovski mentalitet. Ortegina supruga glasnogovornica je vlade i direktorica izborne kampanje. Nekoliko od osmero Ortegine djece direktori su elektronskih medija, javnih i privatnih.

Gospodarski je Ortega uspio uvjeriti Sjedinjene Države, bivšeg neprijatelja, da ulažu u Nikaragvu koja je u 2010. imala 4,5-postotni rast, no ipak nedovoljan da suzbije siromaštvo.

Izazov novoj vladi i predsjedniku bit će spriječiti mogućnost da se i Nikaragva uvuče u mrežu droge i kriminala koji caruju Srednjom Amerikom.

Birališta se zatvaraju u dva sata ujutro po srednjoeuropskom vremenu.

(Hina) xdj/xrt ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙