FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izrael ponovno sprječava ulazak brodova u Gazu

Autor: kgab
JERUZALEM, 4. studenog 2011. (Hina/Reuters) - Izraelska mornarica kontaktirala je u petak kapetane dva broda s propalestinskim aktivistima koji plove prema Pojasu Gaze i upozorila ih je da promijene smjer, izjavili su palestinski aktivisti u Pojasu Gaze.

Izraelska strana je upozorila kanadski i irski brod s 27 putnika da ulaze u zatvorenu vojnu zonu i da ih nadgleda.

Međutim, putnici ova dva broda, koji su u srijedu isplovila iz Turske, namjeravaju doći na svoje odredište i nisu promijenili smjer plovidbe.

Načelnik glavnog stožera izraelske vojske general Benny Gantz naredio je mornarici da presretne dva broda nakon što su oni nastavili ploviti prema Gazi ignorirajući upozorenja da se okrenu ili da istovare pomoć koju prevoze u Izraelu ili susjednom Egiptu.

Izrael tvrdi da je pomorska blokada Gaze, kojom vlada islamistički Hamas, potrebna kako bi se sprječilo krijumčarenje oružja za palestinske ekstremiste. Međutim, kritičari upozoravaju da se radi o kolektivnom kažnjavanju palestinskog naroda.

Krajem svibnja 2010. godine izraelski mornarički komandosi upali su na brodove koji su prevozili pomoć Pojasu Gaze i ubili su devet turskih aktivista. Taj krvavi incident izazvao je nezapamćenu krizu u odnosima Turske i Izraela.

(Hina) xkga ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙