FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Međunarodna mini flota na putu prema Pojasu Gaze

Autor: mtro
JERUZALEM, 2. studenog 2011. (Hina/AFP) - Dva broda s medicinskom opremom i aktivistima isplovila su iz Turske u pokušaju probijanja izraelskog pomorskog embarga pred Pojasom Gaze.

Ta mini flota koju sačinjavaju po jedan irski i kanadski brod krenula je u srijedu poslijepodne s jugozapada Turske i predviđa stići u Gazu u petak. Dvadeset i sedam ljudi, posade, aktivista i novinara, nalaze na dva broda koji prenose lijekove vrijedne 30.000 dolara, prema priopćenju organizacije "Freedom Waves".

"Sada smo u međunarodnim vodama i nadamo se stići do obala Gaze do petka", prema priopćenju jednog od organizatora koji se nalazi na kanadskom brodu. Prva flota tog tipa je isplovila u svibnju 2010. ali je zaustavljena napadom izraelske mornarice tijekom kojeg je poginulo devet turskih aktivista, što je izazvalo diplomatsku krizu između Turske i Izraela.

Druga flota je pokušala krenuti iz Grčke u srpnju, ali su ju zaustavili tehnički problemi, koji se pripisuju izraelskoj sabotaži, kao i odluka grčkih vlasti da im zabrani plovidbu. "Izraelska mornarica je spremna spriječiti prilaz Pojasu Gaze", rekao je u srijedu navečer jedan glasnogovornik izraelske vojske.

(Hina) xtm ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙