FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Albanski parlament odobrio uvoz otpada u zemlju

Autor: vrad
TIRANA, 3. studenog 2011. (Hina/AFP) - Albanski parlament u kojemu većinu ima desnica, u četvrtak je odobrio uvoz otpada iz drugih zemalja koji će se prerađivati u Albaniji, usprkos snažnom otporu socijalističke oporbe i nekih aktera civilnog društva.

Zakon o preradi otpada u rujnu su prihvatili samo zastupnici desnice, ali ga predsjednik Bamir Topi nije htio potpisati i zatražio je da albanski parlament preispita taj prijedlog.

"Taj zakon poštuje europske obveze zemlje i otpad koji će se iz drugih zemalja moći uvesti u Albaniju neće biti opasan", ustvrdio je pred zastupnicima albanski premijer Sali Berisha.

Socijalistička oporba se usprotivila uvozu otpada s obrazloženjem da Albanija zasad nema dovoljno kapaciteta ni za preradu vlastitog otpada.

"Uvoz otpada iz inozemstva dok su albanske ulice zatrpane s više od milijun tona otpada bila bi prava katastrofa i veleizdaja", rekao je oporbeni čelnik Edi Rama.

Više organizacija civilnog društva u Albaniji odlučno se usprotivilo uvozu otpada rekavši da bi Albanija, koja želi razvijati turizam, zapravo mogla postati "europska kanta za smeće".

Akteri civilnog društva boje se i da bi zakon mogao otvoriti vrata krijumčarenju industrijskog otpada, kao što su taložine iz metalurške industrije te od spaljivanja otpada iz Italije.

(Hina) xvrad ydh

An unhandled error has occurred. Reload 🗙