FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europski čelnici i G20 o Grčkoj

Autor: kgab
CANNES/ATENA, 3. studenog 2011. (Hina/Reuters/AFP) - Grčka vlada odustala je od predloženog referenduma o europskom planu izvlačenja zemlje iz dugova u četvrtak, dok su europski čelnici prvi put razgovarali o mogućem izlasku Grčke iz eurozone kako bi se očuvala jedinstvena valuta.

Brzi razvoj događaja u Ateni zasjenio je prvi dan summita G20 na francuskoj rivijeri, gdje su svjetski čelnici ponovno pozvali Europu na djelovanje kako bi zaustavila širenje krize.

Oni su razmatrali povećanje sredstava Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za pomoć zemljama u krizi i uspostavu financijske zaštite za osjetljiva gospodarstva eurozone, Italiju i Španjolsku, od mogućeg grčkog scenarija, rekli su sudionici. Britanski ministar financija Geoerge Osborne potvrdio je da su vođe G20 raspravljali o povećanju resursa MMF-a, posebice kako bi se pomoglo u krizi eurozone.

U Ateni je premijer George Papandreu rekao da njegov ovotjedni poziv na referendum, koji je izazvao paniku na globalnim financijskim tržištima, "nikada nije bio svrha sam po sebi" te da bi on bio sretan da se referendum ne održi.

Papandreu je rekao zastupnicima iz svoje Socijalističke stranke da je pristao na razgovore s oporbom desnog centra o prijelaznoj vladi koja bi provela novi program EU-a/MMF-a za izvlačenje zemlje iz dugova, vrijedan 130 milijardi eura. Ako se postigne konsenzus za potporu europskom planu za izlazak iz krize u parlamentu, neće biti potrebe za održavanje referenduma, rekao je Papandreu.

Oporbeni čelnik Antonis Samaras pokazao je spremnost na kompromis, rekavši da bi Grčku trebala voditi prijelazna vlada do prijevremenih izbora, ali da bi parlament prvo trebao ratificirati novi program sanacije grčkih dugova EU-a/MMF-a. Grčki parlament, u kojem njegov PASOK ima 152 od 300 zastupnika, u petak će glasovati o povjerenju Papandreuu,

Na sastanku u Cannesu u srijedu navečer francuski predsjednik Nicolas Sarkozy i njemačka kancelarka Angela Merkel upozorili su Papandreua da Atena neće više dobiti ni centa pomoći dok ne ispuni svoje obveze prema eurozoni. Grčka je ovoga mjeseca trebala dobiti ključnih 8 milijardi eura i rekla je da će ostati bez novca sredinom prosinca, ako ne dobije taj zajam.

Izv MMF-a su također potvrdili da neće isplatiti šestu tranšu pomoći Grčkoj, dok se ne razjasni pitanje daljnjeg grčkog postupanja.

Čelnici Kine, Rusije i SAD-a pozvali su Europu da brže djeluje kako bi zaustavila dužničku krizu.

"Europa si treba sama pomoći. Europska unija danas ima sve što joj je za to potrebno - političku vlast, financijska sredstva i potporu mnogih zemalja", rekao je ruski predsjednik Dmitrij Medvedev u Cannesu.

Kanadski premijer Stephen Harper je izjavio da su čelnici razmatrali pričuvne planove za slučaj izlaska Grčke iz eurozone, dodajući kako su njegova "očekivanja da će prevladati trijeznije glave i da će paket biti prihvaćen".

Čelnici Europske unije već dugo pozivaju na nacionalno jedinstvo u Grčkoj za potporu bolnim mjerama štednje koje su potrebne kako bi se smanjio dug koji paralizira Grčku, a za kojeg se očekuje da će doseći 160 posto BDP-a ove godine.

Sarkozy je rekao na tiskovnoj konferenciji da je oštra poruka, koju su Grčkoj uputile Francuska i Njemačka, očito bila korisna. "Stvari napreduju", rekao je francuski predsjednik pozdravivši potporu čelnika grčke oporbe planu izvlačenja zemlje iz dugova.

Čelnici s područja eurozone otvoreno su razgovarali o mogućem izlasku Grčke i zatražili su da se pojača pritisak na Atenu i očuva euro u slučaju da Grci na referendumu odbiju taj plan.

(Hina) xkga ydh

An unhandled error has occurred. Reload 🗙