FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Makroekonomija: inflacijski pritisci i dalje nejaki

Autor: neba
ZAGREB, 14. listopada 2011. (Hina) - Državni zavod za statistiku objavit će danas izvješće o kretanju cijena na malo u rujnu, koje će, procjenjuje se, pokazati da se inflacija i dalje kreće oko nevelikih 2 posto.

Pet makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjuje da su u rujnu potrošačke cijene u prosjeku porasle za 2,0 posto na godišnjoj razini, isto kao u kolovozu. Njihove procjene kreću se između 1,8 i 2,2 posto.

Već dulje vrijeme inflacija u Hrvatskoj ne predstavlja problem. U ovoj je godini njezina najniža razina zabilježena u siječnju i srpnju, 1,9 posto, a najviša u ožujku, 2,6 posto.

„Umjerene stope inflacije posljedica su slabe domaće potražnje, koja je determinirana vrlo slabim oporavkom gospodarstva i teškom situacijom na tržištu rada. S druge strane, poticaj rastu cijena dolazi isključivo sa strane ponude, primjerice energije, ali se veće proizvođačke cijene u trenutnim uvjetima stagnacije ne uspijevaju preliti na krajnjeg potrošača“, navodi jedan od makroekonomista u anketi Hine.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙