FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Uskoro projekt "Centar izvrsnosti u proizvodnji hrane"

Autor: ivuc
OSIJEK, 2. studenog 2011.(Hina) - Predstavnici Osječko-baranjske županije i osječkog Sveučilišta potpisali su danas u Osijeku sporazum o sufinanciranju i provedbi znanstveno-istraživačkoga projekta "Centar izvrsnosti u proizvodnji hrane" koji to sveučilište namjerava osnovati.

Sporazumom se definira zajednički interes za takvom ustanovom čiji se osnutak najavljuje za iduću godinu, za što je Osječko-baranjska županija osigurala početni iznos od 50.000 kuna.

Rektorica osječkog Sveučilišta Gordana Kralik rekla je da će centar okupiti znanstveno-istraživačke skupine osječkoga Poljoprivrednoga i Prehrambeno-tehnološkog fakulteta i Poljoprivrednog instituta te iz Hrvatske agencije za hranu, a to bi trebao biti prvi centar znanstvene izvrsnosti u Hrvatskoj u skladu s odredbama Zakona o znanosti i visokom obrazovanju.

Ocjenjujući kako je nedopustivo to što Hrvatska s prirodnim bogatstvima i znanstvenim kapacitetima uvozi goleme količine hrane, Kralik je rekla da se poljoprivreda tog područja više ne može temeljiti na proizvodnji žitarica i kukuruza jer su znanstvene spoznaje napredovale pa je tržištu potrebno ponuditi nešto što nije uobičajeno.

Dodala je kako će se istraživačke skupine tog centra, među ostalim, baviti proučavanjem selekcije i genetike novih sorta, utjecajem poljoprivrede na okoliš te uvjetima za proizvodnju kvalitetne i sigurne hrane.

Župan Vladimir Šišljagić rekao je da je županijska uprava već potpisala nekoliko sličnih sporazuma sa znanstvenim institucijama osječkog Sveučilišta budući da znanstvenike treba pitati kako unaprijediti poljoprivredu i prerađivačku industriju, što su strateške odrednice razvoja te županije.

Ocijenio je kako zajedničko djelovanje znanstvenih institucija iz područja poljoprivrede može omogućiti proizvodnju kvalitetne i ekološke hrane, što može biti i hrvatski izvozni proizvod.

(Hina) xivuc yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙