FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pahor položio vijenac u spomen na žrtve poratnih egzekucija

Autor: lfia
LJUBLJANA, 1. studenog 2011.(Hina) - Slovenski premijer Borut Pahor u utorak je povodom blagdana Svih svetih položio vijenac u memorijalnom parku Teharju kod Celja, posvećenom žrtvama masovnih komunističkih egzekucija nakon Drugog svjetskog rata.

Bivši njemački vojni logor u Teharju u svibnju i lipnju 1945. korišten je kao mjesto za internaciju više tisuća civila i slovenskih domobrana koje je su britanske okupacijske vlasti u južnoj Koruškoj vratile u Jugoslaviju. Najveći dio vraćenih slovenskih domobrana ubijen je kasnije bez suđenja u Kočevskom Rogu, Hudoj Jami i na drugim mjestima širom Slovenije.

Memorijalni park Teharje napravljen je 2004. u spomen na žrtve masovnih "prešućenih grobnica".

Predstavnici najveće slovenske oporbene stranke u utorak su obilježili uspomenu na ubijene iz istog vremena u napuštenom rudniku Barbarinom rovu kod sela Hude Jame. Kako je tom prigodom rekao Vinko Gorenak, parlamentarni zastupnik Slovenske demokratske stranke (SDS) koju vodi Janez Janša, u Hudoj Jami je 1945. počinjen zločin koji je bio prikriven sve do prije nekoliko godina, kad je spomenuta masovna grobnica otkrivena, a dio posmrtnih ostataka žrtava položen u kosturnicu na mjestu gdje su bili ubijeni.

To što sve žrtve Hude Jame još nisu na dostojan način pokopane ni nekoliko godina nakon njezina otkrića predstavlja "novi zločin" i sramotu za državu, rekao je Gorenak.

(Hina) xfl ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙