FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NGO: Izrael tjera Palestince iz Istočnog Jeruzalema

Autor: vmrs
JERUZALEM, 31. listopada 2011. (Hina/Reuters) - Izrael tjera Palestince iz Istočnoga Jeruzalema u sklopu politike koja bi se mogla okarakterizirati kao ratni zločin, objavila je u ponedjeljak ugledna izraelska nevladina organizacija, a jeruzalemski gradonačelnik odbacio je tu optužbu.

Izraelski odbor protiv rušenja kuća (ICAHD) Ujedinjenim narodima je predao svoj izvještaj i zatražio istragu uz tvrdnju da Izrael namjerno Palestincima ruši kuće, ukida dozvolu boravka i spušta kvalitetu života.

"Svjedoci smo procesa etničkoga raseljavanja", rekao je Michael Sfard, odvjetnik koji je sudjelovao u pisanju toga izvještaja od 73 stranice. "Izrael otvoreno i ozbiljno krši međunarodno pravo... A motivacija je demografska", piše u izvještaju.

Stephan Miller, glasnogovornik jeruzalemskoga gradonačelnika Nira Barkata odbacio je tu tvrdnju. U njegovu se priopćenju kaže kako je izvještaj utemeljen na "spornim činjenicama, očitim lažima i političkome 'spinu' o Jeruzalemu, pa sam siguran da će se UN-u svidjeti".

U Istočnome Jeruzalemu živi oko 300.000 Palestinaca i oni su 35 posto svih stanovnika grada, no ICAHD kaže da Izrael, otkad je preuzeo nadzor nad većinski arapskim područjima, sustavno priječi njihov razvoj.

Jedna trećina zemljišta u Istočnome Jeruzalemu zauzeta je radi gradnje židovskih četvrti, a na samo devet posto preostaloga zemljišta moguća je gradnja. To je područje već u potpunosti izgrađeno pa je širenje nemoguće.

ICAHD tvrdi da je Palestincima postalo nemoguće ishoditi građevinsku dozvolu.

"Nema im druge nego da odu iz Istočnoga Jeruzalema, da grade bespravno ili da žive u užasnim uvjetima", kaže autorica izvještaja Emily Schaeffer. Oni koji odu na više od sedam godina, ostaju bez dozvole boravka i ne smiju se vratiti. Od 1967. do 2010. bez prava na povratak ostalo je 14 tisuća Palestinaca, a polovina njih nakon 2006., kaže ICAHD.

Oni koji ilegalno grade, žive u stalnome strahu da će im kuću srušiti, a prijete im i velike globe. Izrael je od 1967. u Istočome Jeruzalemu srušio više od dvije tisuće kuća, od toga 771 između 2000. i 2011. Još 1500 kuća čeka rušenje.

"Palestinci će 'de facto' biti deportirani iz Istočnoga Jeruzalema, ne puškama ni kamionima, nego sprečavanjem pristojnoga, normalnog života", kaže Sfrad.

Izrael je u ratu 1967. zauzeo Istočni Jeruzalem, a poslije ga je anektirao i zajedno s okolnim selima Zapadne obale kao jeruzalemsku općinu proglasio jedinstvenom i vječitom izraelskom prijestolnicom.

"Postoji sumnja da se događa ratni zločin i zato je nužna istraga", rekao je Sfard.

Palestinci žele da Istočni Jeruzalem bude glavni grad njihove buduće države, a svjetske sile nisu ni priznale izraelsku aneksiju.

Zbog toga što aneksija nije međunarodno priznata, Palestinci koji žive u Istočnome Jeruzalemu morali bi biti smatrani osobama pod okupacijom, a Izrael im nema pravo oduzimati dozvolu boravka niti im rušiti kuće, drži ICAHD.

Većina Palestinaca stanovnika Istočnoga Jeruzalema odbila je nakon rata 1967. uzeti izraelsko državljanstvo jer su smatrali da će se time umanjiti palestinsko pravo na to područje, ali većina ih ima dozvolu boravka u Izraelu.

Pristaše jeruzalemskoga gradonačlenika upućuju na rezultate ankete koju je ove godine objavio Palestinski centar za javno mnijenje. Na pitanje žele li biti državljani buduće palestinske države ili Izraela, 35 posto ispitanih odlučilo se za izraelsko državljanstvo, 30 posto za palestinsko, a 35 posto nije dogovorilo.

(Hina) xvm ydh

An unhandled error has occurred. Reload 🗙