FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obama na G20 odvojeno sa Sarkozyjem i Merkel

Autor: mtro
WASHINGTON, 31. listopada 2011. (Hina/AFP) - Američki predsjednik Barack Obama odvojeno će se sastati s francuskim kolegom Nicolasom Sarkozyjem i njemačkom kancelarkom Angelom Merkel u četvrtak u sklopu summita skupine G20 U Cannesu, objavila je u ponedjeljak Bijela Kuća.

"Očito se radi o dva najveća gospodarstava eurozone i dvoje čelnika s kojima je predsjednik bio u vrlo bliskom kontaktu posljednjih mjeseci u vezi pitanja o kojima će se razgovarati na summitu i o stanju u eurozoni", objasnio je zamjenik Obamina savjetnika za nacionalnu sigurnost Ben Rhodes na konferenciji za novinare.

Nakon završetka G20 u petak predsjednik Obama će sudjelovati na konferenciji za novinare.

"Bit ćemo u Francuskoj a predsjednik Sarkozy je domaćin G20. Predsjednik Obama želi provesti više vremena s ključnim saveznikom Sjedinjenih Država", objasnio je savjetnik i pohvalio blisku beze između Obame i Sarkozyja.

"Tijekom summita G20 američko izaslanstvo namjerava postavljati pitanja o pojedinostima primjene dogovora o izlasku iz krize duga Europske unije, postignutog tijekom summita u Bruxellesu prošlog tjedna", rekla je visoka dužnosnica američkog Ministarstva financija zadužena za međunarodne odnose Lael Brainard.

Brainard je kazala da Europa posjeduje značajna sredstva, koje može mobilizirati u rješavanja sadašnjih poteškoća, te kako su u američkoj administraciji uvjereni da će to i dogoditi. Naglasila je da Washington vjeruje u uspostavu stabilnosti na starom kontinentu.

Dodala je da poteškoće Europe imaju veliki utjecaj na američko i svjetsko gospodarstvo. "Europska unija je iznimno važna za svjetsku stabilnost i ona je naš najvažniji trgovinski partner", istaknula je.

Rhodes je rekao da se predsjednik Obama u petak sastao s argentinskom kolegicom Cristinom Kirchner, koja je ponovno izborila novi četverogodišnji predsjednički mandat.

(Hina) xtm ydh

An unhandled error has occurred. Reload 🗙