FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Oporba napala Sarkozyja zbog traženja kineske pomoći

Autor: mhaj
PARIZ , 30. listopada 2011. (Hina/Reuters) - Francuska oporba napala je predsjednika Nicolasa Sarkozyja jer je zatražio pomoć Kineza u rješavanju dužničke krize euro zone, šest mjeseci prije francuskih predsjedničkih izbora.

Čelnica francuskih socijalista Martine Aubry rekla je kako smatra da je predsjednik na taj način Europu prikazao slabom. Prije nje je socijalistički predsjednički kandidat Francois Hollande izjavio kako je Francuska postala "dvostruko ovisna" - o Njemačkoj i o Kini.

"To je strašno. Okretanjem prema Kinezima, Euroopljani pokazuju da su slabi", rekla je Aubry za Journal du Dimanche.

Sarkozy je prošli tjedan, zajedno s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, odigrao vodeću ulogu u izradi europskoga plana o ponovnom uspostavljanju povjerenja u financijsko tržište te o procesu okončanja dvogodišnje krize koja je počela u Grčkoj. Sarkozy je nedavno u programu francuske televizije objasnio kako je planom, donesenim nakon teških pregovora između europskih čelnika i bankara, spriječena katastrofa te je istaknuo da je tada telefonom razgovarao s kineskim predsjednikom Huom Jintaom, nadajući se da će Peking u svemu odigrati značajnu ulogu.

Ugledni član Sarkozyjeve stranke UMP i bivši francuski premijer Jean-Pierre Raffarin u istom je listu ustvrdio kako je ignoriranje Kine besmisleno.

"U ovo ne možemo ići sami. Kina je postala vodeća financijska sila u svijetu. Riječ je o novom rasporedu snaga u 21. stoljeću", rekao je Raffarin.

(Hina) xmh ydam

An unhandled error has occurred. Reload 🗙