FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Velik interes za stipendije budućih pomoraca

Autor: dmak
ZAGREB, 31. listopada 2011. (Hina) - Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture utvrdilo je privremenu rang listu kandidata podnositelja prijava za stipendije koje će se dodijeliti za 50 redovitih studenata pomorskih fakulteta i 150 učenika pomorskih škola u akademskoj odnosno školskoj godini 2011./2012.

Od dana postavljanja privremene liste na oglasne ploče pomorskih fakulteta i škola teče rok od osam dana za podnošenje pisanog prigovora, a nakon toga se utvrđuje konačna lista stipendista, te sa svakim potpisuje ugovor. Iznos pojedinačne stipendije iznosi mjesečno 800 kuna za učenike i 1.200 za studente.

Ove su godine budući pomorci izrazili najveći interes za stipendije, pa je do isteka natječajnog roka pristiglo 434 zahtjeva, od toga 316 za učeničke i 118 za studentske stipendije. Također, na natječaj su se javili kandidati s daleko boljim prosjekom nego prethodnih godina, priopćeno je danas iz Ministarstva.

Projektom stipendiranja redovitih studenata preddiplomskog sveučilišnog studija nautičkog i brodostrojarskog smjera i učenika nautičkog, brodostrojarskog i ribarsko-nautičkog smjera, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture je u razdoblju 2006. do 2011. godine dodijelilo stipendije za 660 učenika i 213 studenata kojima je u tom razdoblju isplaćeno oko 17,3 milijuna kuna, navodi se u priopćenju.

Tim projektom omogućava se hrvatskim pomorcima zapošljavanje na domaćim brodovima, a brodarima se pomaže u osiguranju kvalitetnog kadra. Izmjenama i dopunama Pomorskog zakonika kao uvjet za dobivanje poreznih olakšica brodarima propisan je ukrcaj određenog broja pripravnika.

Također, razmatra se i mogućnost da stipendisti mogu manji dio pripravničkog staža provesti na poslovima sigurnosti plovidbe u lučkim kapetanijama i na javnim plovilima, stoji u priopćenju Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

(Hina) pp/xdm yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙