FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - za ponedjeljak, 31. listopada

Autor: djan
ZAGREB, 31. listopada 2011. (Hina) - Najava vanjskopolitičkih događaja za ponedjeljak, 31. listopada:

ZAGREB - Makedonski predsjednik Đorge Ivanov u službenom posjetu Hrvatskoj gdje će se sastati sa svojim domaćinom hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem te najvišim hrvatskim dužnosnicima. Svečani doček u Uredu predsjednika na Pantovčaku počinje u 11 sati nakon čega slijede razgovori dvojice predsjednika. Ministri pravosuđa dviju zemalja u 12.25 potpisat će Ugovor o izručenju, a izjave za medije Josipovića i Ivanova predviđene su za 12.30 sati.

LIBIJA - NATO će u 23 sata i 59 minuta po mjesnom vremenu (22.59 po srednjoeuropskom) završiti svoju libijsku misiju, sedam mjeseci nakon pokretanja zračne i pomorske operacije koja je pomogla libijskim ustanicima da zbace režim Moamera Gadafija. Od ponoći Libija će ponovo imati nazdor nad svojim zračnim prostorom.

DEN HAAG - Haaški će sud u ponedjeljak izreći presudu vođi srpskih radikala Vojislavu Šešelju po drugoj optužnici za nepoštivanje suda, odnosno otkrivanja identiteta 11 zaštićenih svjedoka vezanih uz suđenje koje se protiv njega vodi pred Haaškim sudom za ratne zločine počinjene u Hrvatskoj, BiH te protiv vojvođanskih Hrvata. Tužiteljstvo je zatražilo da se Šešelja proglasi krivim i osudi na tri godine zatvora.

SARAJEVO - Glavni haaški tužitelj Serge Brammertz u posjetu Bosni i Hercegovini u sklopu priprema za redovito izvješće Vijeću sigurnosti UN-a o suradnji zemalja s njegovim uredom. Brammertz će se u sklopu trodnevnoga radnog posjeta sastati s članovima Predsjedništva BiH, uredom državnog odvjetnika, odjelom za ratne zločine i predstavnicima međunarodne zajednice te razgovarati o suradnji BiH s uredom haaškog tužitelja, slučajevima i istragama prepuštenima BiH te napretku u progonu ratnih zločina u BiH.

PARIZ - Organizacija UN-a za obrazovanje, znanost i kulturu (UNESCO) u ponedjeljak će glasovati o ulasku Palestine u tu UN-ovu organizaciju. Za prijem nove članice potrebne su dvije trećine glasova od 193 zemalja članica UNESCO-a. Po diplomatskim izvorima, Palestinci, koji trenutačno imaju status "promatračke misije", uvjereni su da će dobiti potrebnu većinu.

BEČ - Kineski predsjednik Hu Jintao počinje trodnevni posjet Austriji.

SVIJET - Broj stanovnika Zemlje službeno će dosegnuti sedam milijarda. Tim će se povodom diljem svijeta održati brojne tematske priredbe i svečanosti.

Dežurni urednici:

Noć: Robert Koren

Prijepodne: Domagoj Janković

Poslijepodne: Darko Vlahović

Večer: Damir Hainski

Tel.: +385-1-4808645

Fax.: +385-1-4808822

E-mail: hina@hina.hr

(Hina) xkga ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙