FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Osude terorističkog napada u Sarajevu

Autor: rmav
SARAJEVO, 29. listopada 2011.(Hina) - Čelnici dviju najvećih političkih stranaka u Bosni i Hercegovini Zlatko Lagumdžija i Milorad Dodik pridružili su se u subotu brojnim osudama terorističkog napada na američko veleposlanstvo u Sarajevu kojega je u petak izveo Mevlid Jašarević kada je teže ranjen jedan policajac.

U govoru kojega je održao na ranije sazvanom izvanrednom kongresu Socijaldemokratske partije BiH (SDP) čiji je predsjednik Lagumdžija je kazao kako su Jašarevićevi pucnji ujedno bili napad na sve vrijednosti koje podupire SDP.

Pozvao je sve političke stranke u BiH da daju odlučan doprinos borbi protiv terorizma bez obzira na razlike koje među njima postoje.

"Valjda nam barem za to nisu potrebni nikakvi pregovori", kazao je Lagumdžija.

Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik je na konferenciji za novinstvo u Banja Luci kazao kako napad na veleposlanstvo SAD-a treba poslužiti kao poticaj da se spriječi djelovanje svih ekstremističkih skupina i pojedinaca.

"Policija i sigurnosne agencije moraju dobiti dodatne ovlasti za borbu protiv terorizma", kazao je Dodik dodajući kako je nedopustivo da obavještajne službe o Jašareviću znaju gotovo sve a da ne spriječe provedbu njegovih terorističkih planova.

On je podsjetio i na činjenicu da je ravnatelj Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA) Almir Džuvo još prije gotovo godinu dana iznio podatak da je u zemlji registrirano tri i pol tisuće osoba koje mogu predstavljati terorističku prijetnju.

"Ne znam je li jučerašnji terorist bio na tom popisu no znam da tamo nije niti jedan Srbin", rekao je Dodik.

Tužitelj Dubravko Čampara ranije tijekom dana izjavio je u Sarajevu kako je Mevlid Jašarević (23) na popisu sumnjivih osoba kojima raspolaže udarna skupina tijela vlasti BiH za borbu protiv terorizma.

Vodstvo Islamske zajednice u BiH ranije je kritiziralo ravnatelja OSA-e Džuvu zbog njegovih navoda o postojanju tri i pol tisuće potencijalnih terorista koji su zagovornici radikalnih islamističkih ideja, poglavito onih na kojima se temelji vehabijski pokret.

IZ BiH je zbog upozorenja o opasnosti koju predstavljaju vehabije nedavno kritizirala i uglednog hrvatskog intelektualca Predraga Matvejevića a u njihovu obranu u više je navrata stao osobno reis Mustafa Cerić.

Poglavar IZ BiH je međutim odmah nakon Jašarevićeva terorističkog napada dao izjavu u kojoj je osudio taj čin.

"Odlučno ćemo se suprotstaviti svakom pojedincu i skupini koji ugrožavaju mir i sugurnost u ovom gradu i ovoj zemlji", izjavio je Cerić poručivši kako su SAD dokazani prijatelj BiH.

I na internetskim stranicama sarajevskog tjednika SAFF koji redovito objavljuje kontroverzne tekstove o islamu nerijetko podupirući radikalne teze u subotu je osvanuo uvodnik u kojemu se oštro osuđuje Jašarević.

"Svaki Bošnjak-musliman obvezan je biti u prvom saffu (redu) borbe protiv terorizma", stoji među ostalim u oštro intoniranom uvodniku.

U tekstu koji je potpisan kao redakcijski uradak ističe se kako ne postoji niti jedan zakon na svijetu koji se tako snažno protivi terorizmu kao što to čini islamski šerijat.

(Hina) xrmav ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙