FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

La Comedie Francaise prvi put u Kini

Autor: gvla
PEKING, 28. listopada 2011. (Hina/AFP) - Francuska nacionalna kazališna kuća La Comedie-Francaise prvo gostovanje u Kini počela je sinoć u Pekingu izvedbom Moliereova "Umišljenog bolesnika".

Poznato se pariško kazalište kineskoj publici prvi put predstavilo klasičnom produkcijom u režiji Claudea Stratza, koju izvodi već više od desetljeća.

"Svi smo jako uzbuđeni zbog toga što smo dobili priliku upoznati novu, dosad nepoznatu publiku. Simbolično i politički bilo je i vrijeme da Moliere dođe u Kinu", kazala je glavna tajnica kazališta Muriel Mayette.

Komedija o hipohondriji i osjećaju beznađa, Moliereov "Umišljeni bolesnik" jednako je aktualna danas kao i u vrijeme kada je napisana.

"Umišljeni bolesnik" prvi put je izveden 1673. i posljednje je djelo velikog francuskog komediografa Jean-Baptista Poquelina, poznatijeg pod pseudonimom Moliere (1622.-1673.).

Kazalište La Comedie-Francaise utemeljeno je 1680. uredbom kralja Luja XIV. radi objedinjenja postojećih kazališnih trupa, među kojima i Molierove glumačke skupine.

(Hina) xgvla ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙