FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UNESCO u ponedjeljak o prijemu Palestine, RH još bez odluke

Autor: nbar
ZAGREB, 28. listopada 2011. (Hina) - Organizacija UN-a za obrazovanje, znanost i kulturu (UNESCO) u ponedjeljak će glasovati o ulasku Palestine u tu UN-ovu organizaciju, a Hrvatska za sada još nije donijela konačnu odluku o tome kako će glasovati.

Kako Hina u petak doznaje iz izvora u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija, "još uvijek traju konzultacije oko konačnog hrvatskog stava, a konačna odluka donijet će se i u skladu s vlastitim procjenama, te ćemo se nastaviti koordinirati s našim partnerima u EU".

Izvršni odbor Organizacije UN-a za obrazovanje, znanost i kulturu, pod pritiskom arapskih zemalja, usvojio je 5. listopada prijedlog o prihvaćanju Palestine za članicu ove organizacije, što je odmah izazvalo protivljenje SAD-a ali i dijela europskih zemalja.

Glasovat će se u ponedjeljak, na dan kada će palestinski ministar vanjskih poslova Rijad al-Malki govoriti na 36. općoj konferenciji UNESCO-a u Parizu.

Za prijem nove članice potrebne su dvije trećine glasova od 193 zemalja članica UNESCO-a. Prema diplomatskim izvorima, Palestinci, koji trenutačno imaju status "promatračke misije", uvjereni su da će dobiti potrebnu većinu.

Na sastanku izvršnog odbora 5. listopada, palestinski zahtjev podržalo je 40 od 58 članica. Četiri zemlje, među kojima i SAD, glasovale su protiv, a 14 ih je bilo suzdržano, među njima i Francuska i Španjolska.

Pariz smatra da je ovo glasovanje preuranjeno, budući da se u Vijeću sigurnosti tek razmatra prijem Palestine u UN, o čemu bi se moglo glasovati 11. studenoga. SAD je najavio da će, bude li potrebno, u Vijeću sigurnosti staviti veto. Palestinci bi u tom slučaju mogli od Opće skupštine UN-a zatražiti prijelazni status "zemlje promatrača, nečlanice".

Prijem Palestine u UNESCO mogao bi izazvati tešku krizu unutar organizacije budući da je SAD, koji agenciji daje 22 posto njezina proračuna, zaprijetio da će prestati uplaćivati novac. UNESCO bi tako već za ovu godinu dobio 70 milijuna dolara manje.

Dva američka zakona iz 90-ih zabranjuju Washingtonu da financira bilo koju specijaliziranu agenciju UN-a koja prihvati Palestince kao stalnu članicu i "nema nikakvih izgleda da republikanski američki Kongres izmijeni taj zakon", priznaje UNESCO.

SAD je 20 godina (od 1984. do 2003.) bojkotirao UNESCO prosvjedujući protiv lošeg upravljanja i ideologije naklonjene Trećem svijetu. Danas aktivno sudjeluje u programima držeći agenciju dobrom platformom za promicanje nekih zapadnih vrijednosti.

Unatoč pritiscima, Palestinci ne žele odustati od zahtjeva za stalnim članstvom u UNESCO-u koje su odgađali od 1989. Izvor iz agencije drži da se radi o "kvadraturi kruga" jer treba pronaći rješenje koje neće podijeliti agenciju, a pritom će očuvati njezinu sposobnost djelovanja i uzeti u obzir palestinske zahtjeve.

(Hina) xnab/xrt ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙