FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Poljska ponovno pokreće istragu o zločinima u Auschwitzu

Autor: mhaj
VARŠAVA, 28. listopada 2011. (Hina/Reuters) - Poljsko pravosuđe otvorilo je istragu o zločinima počinjenim u nacističkom logoru smrti u Auschwitzu tijekom Drugoga svjetskog rata, nastojeći pronaći neke od preživjelih zaposlenika u logoru prije njihove smrti.

Oko 1,5 milijuna Židova ubijeno je tijekom Drugoga svjetskog rata u nacističkom logoru u Auschwitzu. Za vrijeme poratnog komunističkog razdoblja Varšava je pokrenula niz istraga zbog zločina počinjenih u Auschwitzu, no tijekom osamdesetih one su prekinute i zatvorene, jer je tada bilo iznimno teško pronaći svjedoke i počinitelje, s obzirom na činjenicu da je Poljska bila dio sovjetskog bloka.

"Ne isključujemo mogućnost da ćemo uspjeti pronaći preživjele zaposlenike koncentracijskog logora Auschwitz-Birkenau", rekao je u četvrtak Piotr Piatek iz poljskog Nacionalnog memorijalnog centra.

"U ovome slučaju moglo bi biti i optuženih za zločine počinjene protiv poljskog naroda", kazao je Piatek. Židovske zajednice pozdravile su najavu Nacionalnog memorijalnog centra. Nije poznato hoće li ponovnim otvaranjem istrage biti obuhvaćeni i drugi nacistički logori na području Poljske.

(Hina) xmh ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙