FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gadafijeva smrt: Rusija ima "brojna pitanja"

Autor: vrad
MOSKVA, 21. listopada 2011. (Hina/AFP) - Smrt bivšeg libijskog vođe Moamera Gadafija potiče u Moskvi "brojna pitanja", napose o zakonitosti NATO-ovih napada na njegov konvoj, rekao je u petak ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

"Odluka (međunarodne zajednice) bila je da je izgubio legitimitet i da mora otići. Način na koji je umro potiče brojna pitanja", rekao je Lavrov za ruski radio.

"Posebno nas zanima NATO-ovo djelovanje s gledišta međunarodnog prava", dodao je.

Lavrov je podsjetio da je zračne napade u Libiji odobrilo UN-ovo Vijeće sigurnosti isključivo kako bi se poštovala zabrana letenja uvedena radi zaštite civila.

"Ne postoji nikakva veza između zone zabrane letenja i napada na cilj na zemlji, u ovom slučaju konvoj" Moamera Gadafija, kazao je.

"Isto kao što ne može biti riječi o zaštiti civila, budući da taj konvoj nikoga nije napadao, već se može reći da je bio u bijegu", dodao je.

"Nije slučajno da su službe UN-ova Visokog povjerenika za ljudska prava danas izjavile da treba provesti istragu o okolnostima njegove smrti i mislim da takvu istragu treba provesti", rekao je još ruski ministar.

NATO je u petak rekao kako nije znao da je Gadafi u konvoju koji je dan prije napao u Sirtu i da je tek poslije doznao da je "vjerojatno pomogao" u njegovu zarobljavanju.

Lavrov je podsjetio da se po Ženevskoj konvenciji ratni zarobljenici ne smiju ubijati.

Bivši libijski vođa Gadafi (69) koji je nakon pada Tripolija u kolovozu bio u bijegu, zarobljen je živ u četvrtak u svom rodnom kraju, blizu Sirta, i ubijen je hicima iz vatrenog oružja u još nejasnim okolnostima.

(Hina) xvrad ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙