FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena knjiga "Doprinos muslimana hrvatskoj kulturi i državi" M. Bakšića

Autor: mkov
ZAGREB, 27. listopada 2011. (Hina) - Knjiga odvjetnika Mirsada Bakšića "Doprinos muslimana hrvatskoj kulturi i državi" predstavljena je danas u Hrvatskom kulturnom društvu "Napredak" u Zagrebu.

O knjizi su govorili akademik Dubravko Jelčić, predsjednik Hrvatskog žrtvoslovnog društva Zvonimir Šeparović, odvjetnik Tomislav Jonjić, povjesničar Zlatko Hasanbegović, autor predgovora Joško Lončarić te autor knjige.

Akademik Jelčić smatra kako je autor bez okolišanja ušao u područje koje je dugo vremena bila tabu tema. Za mnoge koji su odrastali u Jugoslaviji knjiga je pravo otkriće, rekao je, dodavši kako bi hrvatska književnost između dva rata bez Alije Nametka i Ahmeta Muradbegovića imala potpuno drukčiji profil. Ocijenio je kako ta suradnja bila iznimno bliska, a u jednom razdoblju naše prošlosti i gotovo stopljena.

Šeparović je podsjetio kako je u Domovinskom ratu, u kojem je obranjena hrvatska država sudjelovalo oko 30 tisuća muslimana, a 1200 ih je poginulo.

"Likovi opisani u Bakšićevoj knjizi predstavljaju ideal hrvatske politike", rekao je Jonjić, dodavši kako su tu politiku uspješno uništavale obje Jugoslavije, 1918. i 1945. Istaknuo je kako se autor knjige danas našao u poziciji da ga jedni odbijaju prihvatiti, a drugi odbacuju te ocijenio kako su ljudi o kojima autor piše bili vrjedniji i bolji od nas.

Hasanbegović smatra kako je autor dio one islamske struje koja je sudjelovala u stvaranjima svih hrvatskih država pa i današnje Republike Hrvatske. "Uvijek je branio čast islama i muslimana", rekao je, ocjenivši kako su njegovu zauzimanju za približavanje Bošnjaka i Hrvata često podmetanja dolazila iz pojedinih medija, koji su u funkciji potkopavanja hrvatske države. Ocijenio kako je knjiga poticaj za otvorenu raspravu između Bošnjaka i Hrvata prema zajedničkom suživotu, koji im jedini može zajamčiti siguran opstanak.

Bakšićeva knjiga sastavljena je od članaka koje je objavljivao u raznim tiskovinama od 1992.

Mirsad Bakšić je rođen 1936. u Trebinju, a obitelj mu potječe iz Ljubinja. Zbog prohrvatskih stavova uhićen je i osuđen na robiju koju izdržava u Padinskoj Skeli kod Beograda. Izbačen je sa Sveučilišta u Zagrebu, a zabranjen mu je upis i na ostala sveučilišta u Jugoslaviji. Umirovljeni je brigadir Hrvatske vojske. Autor je više knjiga, među kojima i knjige "Uloga i mjesto Hrvata islamske vjere".

(Hina) xmkov ymc

An unhandled error has occurred. Reload 🗙