FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Avberšek: današnje potpisivanje KU za zdravstvo je protuzakonito

Autor: tmar
ZAGREB, 27. listopada 2011. (Hina) - S obzirom da je danas poslijepodne u Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi najavljeno potpisivanje Kolektivnog ugovora (KU) za zdravstvo, predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva Spomenka Avberšek upozorava da će on biti potpisan protuzakonito, budući da je u tijeku sudski proces na zagrebačkom Općinskom sudu kojim sindikat traži zabranu potpisivanja KU jer je parafiran bez da su prethodno o njemu završili pregovori.

Avberšek ističe da je sindikat u skladu sa zakonom pokrenuo kod Državnog odvjetništva (DORH) i postupak mirenja čime je pokrenut spor oko kolektivnog ugovora koji je tom sindikatu, ali i ostalima u pregovaračkom odboru, ponuđen na potpisivanje iako je ostalo još 18 otvorenih pitanja za pregovaranje.

"Tužbom Općinskom sudu htjeli smo zaustaviti potpisivanje KU dok DORH u postupku mirenja ne odluči tko je u pravu, no ministar je očito odlučio presjeći preko koljena", izjavila je Avberšek za Hinu. No, većim problemom smatra mogućnost da je i Vlada odobrila protuzakonito potpisivanje s obzirom da je ona ta koja prethodno odobrava svaki KU, a upoznata je sa pokrenutim pravnim procesima oko ovog KU.

Avberšek ističe i da se o novom KU trebalo odrediti i Ministarstvo financija koje u idućoj godini za njegovu provedbu treba iz Državnog proračuna osigurati dodatnih 500 milijuna kuna za plaćanje dodataka, pripravnosti i dežurstva, koje će od 71.000 zaposlenih u zdravstvu primati svega njih 20.000, odnosno 5000 od ukupno 12.000 liječnika.

Također ističe kako kako njezin sindikat okuplja 20.000 članova, što je više članova od sva ostala tri sindikata koje naziva "žutim sindikatima" jer su spremni potpisati nešto to nije do kraja ispregovarano.

(Hina) xmt yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙