FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Počeli predsjednički izbori u Irskoj

Autor: vrad
DUBLIN, 27. listopada 2011. (Hina/AFP) - Irci su u četvrtak ujutro počeli glasovati na predsjedničkim izborima na kojima se natječe sedam kandidata.

Birališta će se zatvoriti u 23. sata po srednjoeuropskom vremenu. Više od 3,1 milijuna irskih birača pozvano je da izabere nasljednika sadašnje predsjednice Mary McAleese koja odlazi nakon dvaju sedmogodišnjih mandata.

Među predsjedničkim kandidatima su bivši čelnik IRA-e Martin McGuinness, sadašnji potpredsjednik sjevernoirske vlade koji posjeduje i irsku putovnicu i dolazi iz ljevičarske nacionalističke stranke Sinn Feina.

Gay Mitchell, europski parlamentarni zastupnik, predstavlja stranku desnog centra Fine Gael koja sudjeluje u koalicijskoj vladi, a Michael D. Higgins, pjesnik i bivši ministar, brani boje laburističke stranke.

U utrci sudjeluje i četvero nezavisnih kandidata: Sean Gallagher, poduzetnik koji je postao poznat nakon nastupa u jednoj televizijskoj emisiji; David Norris, senator i prvi kandidat na irskim predsjedničkim izborima koji ne skriva svoju homoseksualnost te dvije žene: Dana Rosemary Scallon, bivša europska zastupnica i nekadašnja pjevačica te Mary Davis, bez većeg političkog iskustva.

Predsjednička dužnost u Irskoj Republici je poglavito simbolička: predsjednik zastupa svoju zemlju, službeno putuje u inozemstvo i prima kolege iz svijeta.

Glasovi će se prebrojavati u petak cijeli dan, a rezultati se neće objaviti prije subote, zbog zamršenosti izbornog sustava.

(Hina) xvrad ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙