FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tuniški islamisti planiraju predložiti premijera

Autor: akoz
TUNIS, 26. listopada 2011. (Hina/Reuters) - Tuniška umjerena islamistička stranka je u srijedu, nakon uvjerljive pobjede na prvim izborima od "arapskog proljeća", rekla da će predložiti jednog od svojih dužnosnika za premijera.

Dužnosnici još uvijek obrađuju rezultate nedjeljnih izbora, prvog demokratskog glasovanja u tuniškoj povijesti, no umjerena islamistička stranka Enahda je na putu uvjerljive pobjede. Enahda neće imati apsolutnu većinu u novoj skupštini ali se očekuje da će stupiti u koaliciju s dvije sekularističke stranke koje su nakon nje ostvarile najbolje rezultate. Islamisti će imati najveći utjecaj u podjeli važnih ministarstava.

Enahda je na temelju vlastitih podataka rekla da po izbornim rezultatima osvaja 40 posto mjesta u skupštini koja će pripremiti novi ustav, imenovati prijelaznu vladu i odrediti datum novih izbora krajem iduće godine ili početkom 2013. godine.

Glavni sekularistički konkurenti islamista već su priznali poraz.

Hamadi Džbeli, glavni tajnik Enahde i bivši politički zatvorenik, rekao je da će ga njegova stranka predložiti za predsjednika prijelazne vlade, izvijestila je agencija TAP.

Tuniški islamisti umiruju sekulariste i ulagače, uznemirene mogućnošću da islamisti preuzmu vlast u jednoj od najliberalnijih zemalja arapskog svijeta, najavljujući da neće sprječavati turistkinje da nose bikini na plažama ili uvoditi islamsko bankarstvo.

(Hina) xakoz ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙