FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD: protiv HPV-a cijepiti i dječake u dobi od 11 i 12 godina

Autor: spuc
ZAGREB, 26. listopada 2011. (Hina) - Savjetodavni odbor američkog Centra za prevenciju i kontrolu bolesti preporučio je u utorak cijepljenje svih dječaka u dobi od 11 i 12 godina protiv ljudskog papiloma virusa, u okviru borbe protiv širenja ovog spolno prenosivog virusa, prenose američki mediji.

Do sada se tek trećina američkih tinejdžerica cijepila protiv HPV-a pa je takav ograničeni odaziv nagnao stručne krugove da preporuku prošire i na dječake. Savjetodavni odbor za politiku cijepljenja odluku je izglasao jednoglasno i u SAD-u bi to moglo značiti da će troškove cijepljenja pokrivati zdravstvena osiguranja.

Kod dječaka cjepivo će štititi i od vrsta raka povezanih s virusom, kazala je novinarima Anne Schuchat, ravnateljica Nacionalnog centra za cijepljenje te će smanjiti potencijalni rizik širenja virusa sa muškaraca na žene.

Do prošle godine tek je polovica američkih tinejdžerki primila prvu od tri preporučene doze cjepiva dok je tek trećina prošla čitav program cijepljenja koji se sastoji od tri doze Gardasila. Cijepljenje ima najbolji učinak kad se daje prije početka seksualne aktivnosti tinejdžera, pokazala su istraživanja.

Prema procjenama Centra za kontrolu i prevenciju bolesti više od polovice Amerikanaca zaraženo je HPV-om, iako se kod većine simptomi ne razviju.

Virus godišnje izaziva 32 tisuće novih karcinoma u SAD-u a odgovoran je za gotovo 13 tisuća slučajeva raka grlića maternice godišnje kod Amerikanki.

Novija istraživanja pokazuju da je virus odgovoran za sve veći broj slučajeva raka glave i vrata kod muškaraca. Istraživanja pokazuju da je dvije trećine svih karcinoma jezika i tonzila izazvano HPV-om a od toga 80 posto je kod muškaraca.

(Hina) xps ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙