FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Okrugli stol „Dijalog o dijalogu“

Autor: pgas
SPLIT, 25. listopada 2011. (Hina) - „Dijalog o dijalogu“ naziv je okruglog stola održana večeras u Splitu u povodu 25. obljetnice molitvenog susreta u Asizu za mir tadašnjeg pape Ivana Pavla II. i predstavnika svjetskih religija.

Okrugli stol pod geslom „Duh Asiza“, na kojem su govornici istaknuli kako je u suvremenom svijetu nužno veće međureligijsko razumijevanje, zajedno su organizirali Franjevački institut za kulturu mira i Katolički bogoslovni fakultet (KTF) iz Splita.

Stručnjak za povijest religija dr. Nikola Bižaca je naglasio kako je molitva u Asizu prije 25 godina bila susret religijskih iskustava koja upućuju na veće zajedništvo.

„Duh Asiza je konkretizacija II. vatikanskog sabora koji je pokušao Crkvu otvoriti modernom svijetu“, rekao je Bižaca, dodavši da su religije u povijesti često zlorabljene. To se nikad neće u cijelosti iskorijeniti, ali zadaća religija je da se bore protiv zlouporabe, dodao je.

Dekan KBF-a u Splitu dr. Ante Vučković je naglasio kako ne vjeruje da su sve religije iste jer, kad bi tako mislio, onda ne bi bio u kršćanstvu. „Teza da su sve religije iste prozapadno je stajalište ateista i agnostika“, ocijenio je Vučković.

Publicist Marko Grčić rekao je kako ni jedna od kršćanskih crkava - ni katolička, ni pravoslavna, ni protestantska - nije državna crkva. „Nasuprot tomu u islamskom svijetu postoje teokracije gdje su država i vjera vjenčani“, kazao je Grčić.

Ravnatelj Franjevačkog instituta za kulturu mira fra Mijo Džolan je istaknuo kako je 20. stoljeće bilo iskustvo života bez duha te da su molitva u Asizu i II. vatikanski sabor jedina dva duhovna događaja u 20. stoljeću.

Pravoslavni paroh u Splitu prof. Slavoljub Knežević kazao je da „jedino ljubav u vjeri može pročistiti i osvijetliti čovječanstvo“.

U sklopu okruglog stola pjesnik Enes Kišević govorio je stihove o svjetlosti u islamskoj i kršćanskoj poeziji. „Jezici postoje da se ljudi međusobno ne razumiju“, kazao je pritom Kišević.

Izveden je i scenski prikaz dijaloga sv. Franje i sultana Male al-Kamila, u ulogama Ivane Župe, Marijana Grbavca i Marka Duvnjaka te u režiji Rade Perkovića. U tom razgovoru, vođenu 1219. u Egiptu u jeku muslimansko-kršćanskog sukoba, sv. Franjo se zauzima za mir, a sultan teži Alahovoj pobjedi. U razgovoru su sv. Franjo i sultan približili stajališta te se dogovorili da se zajedno mole Bogu Stvoritelju.

„Služimo jedinom Tješitelju, ti si naš jedini Tješitelj“, zajedno su sv. Franjo i sultan izgovorili molitvu na kraju dijaloga.

(Hina) xpgas ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙