FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ankara traži od Izraela montažne kućice

Autor: mtro
JERUZALEM, 25. listopada 2011. (Hina/AFP) - Turska je u utorak tražila od Izraela montažne kućice za stradale u snažnom potresu koji je u nedjelju zadesio istok Turske, unatoč diplomatskim napetostima između dviju zemalja, rekao je jedan izraelski dužnosnik.

"Turska je od nas tražila montažne kućice za ljude koji su nakon potresa postali beskućnici", rekao je glasnogovornik izraelskog ministarstva vanjskih poslova Yigal Palmor. "Odmah smo pristali i brzo ćemo vidjeti što ćemo poslati", dodao je glasnogovornik.

Izraelsko ministarstvo obrane je preciziralo da će prvi zrakoplov Boeing 747 u srijedu poslijepodne prevesti dijelove nastambi u Tursku, a drugi zrakoplovi će biti poslani sljedećih dana. Ministarstvo obrane je preciziralo da je tursko traženje pomoći stiglo preko veleposlanstva Turske u Tel-Avivu.

U snažnom potresu magnitude 7,2 Richtera u nedjelju u turskoj pokrajini Van, većinski kurdskoj, blizu iranske granice, smrtno su stradale najmanje 432 osobe.

Izrael je u prošlosti već ponudio pomoć Turskoj nakon potresa, posebice 1999. kada je poslao tri zrakoplova medicinske opreme i ekipu spasioca od 150 članova koji su postavili poljsku bolnicu.

Ankara je nedavno odlučila izbaciti izraelskog veleposlanika i Turske i zalediti nekad dobre vojne odnose, u znak prosvjeda protiv izraelskog odbijanja da se ispriča nakon napada na turski trajekt koji je pokušao razbiti blokadu Gaze u svibnju 2010.

(Hina) xtm ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙