FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vukovar i Bač potpisali sporazum o prijateljstvu

Autor: zdra
VUKOVAR, 25. listopada 2011. (Hina) - Gradonačelnik Vukovara Željko Sabo i predsjednik vojvođanske općine Bača Tomislav Bogunović potpisali su danas sporazum o prijateljstvu i suradnji Vukovara i Bača.

Vukovarski gradonačelnik Željko Sabo zahvalio je predsjedniku bačke općine Tomislavu Bogunoviću što je, kako je rekao, kao veliki prijatelj Vukovara, prije nekoliko godina došao u taj grad i Vukovarcima ponudio na korištenje Vukovarsku adu na Dunavu.

Riječ je o hrvatskome riječnom otoku na Dunavu koji je 1991. okupirala bivša JNA, a nakon procesa mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja i povratka, nije vraćen u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske iako joj katastarski pripada. Poput Šarengradske ade, i Vukovarska je još predmet razgraničavanja između Hrvatske i Srbije, no od 2006. godine Vukovarcima je omogućeno da posjećuju adu i da se njome, kao i prije Domovinskog rata, koriste za izlete i kupanje.

"Bio je to za Vukovarce, rekao bih, najvažniji trenutak nakon povratka", ocijenio je Sabo, dodajući kako da bi se suradnja i prijateljstvo između Vukovara i Bača trebali ostvariti kroz zajedničke projekte usmjerene prema europskim fondovima.

Po riječima predsjednika bačke općine Tomislava Bogunovića, zahvaljujući potpisanom sporazumu o prijateljstvu i suradnji s Vukovarom, "općina Bač imat će privilegij prva u Srbiji ući u EU".

Također je rekao da su vojvođanske vlasti zainteresirane za izgradnju mosta između Bača i Vukovara koji bi zamijenio trajekt, donaciju nizozemske Vlade, kojim su danas prometno povezana ta dva grada.

(Hina) xzdra yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙