FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zbog sukoba na jugu Filipina izbjeglo 10.000 civila

Autor: vrad
MANILA, 25. listopada 2011. (Hina/AFP) - Desetak tisuća ljudi napustilo je ovih dana svoj dom na jugu Filipina zbog oružanih sukoba između vojske i muslimanskih separatističkih pobunjenika, rekao je u utorak čelnik civilne zaštite.

Kako navodi taj čelnik Adriano Fuego, svaki sedmi stanovnik gradova Payaa, Alicie i Talusana na poluotoku Zamboangi na otoku Mindanau pobjegao je sa svog ognjišta.

"Telefonom su upozoreni da će pobunjenici napasti grad", dodao je Fuego.

Mnogi stanovnici su izbjegli prije dolaska pobunjenika iz Islamske oslobodilačke fronte Mora (MILF), najveće muslimanske separatističke pobunjeničke skupine, zahvaljujući čemu je smanjen broj civilnih žrtava.

Dan ranije, filipinsko zrakoplovstvo je bombardiralo selo na osami u okolici Payaa, gdje su se ukopali pobunjenici MILF-a, kako tvrdi filipinska vojska.

Riječ je o prvim zračnim napadima u tom dijelu zemlje od 2008.

Ovi pobunjenici, navodi vojska, kažu da pripadaju MILF-u, ali ne priznaju više njegovo zapovjedništvo i sudjeluju u kriminalnim radnjama, pa i otmicama.

Otoke Mindanao i Basilan, oba na jugu, prije deset dana zahvatio je val nasilja, najsmrtonosniji u zadnjih nekoliko godina.

Napadi i pucnjava dolaze u času pošto su proljetos obnovljeni pregovori vlade i muslimanskih pobunjenika.

MILF koji ima oko 12.000 boraca tražio je isprva neovisnu muslimansku državu na jugu Filipina, zemlje s pretežito katoličkim stanovništvom. Sada se bori za autonomiju.

U sukobima gerilaca i regularne vojske od 1978. poginulo je 150.000 ljudi, a stotine tisuća su izbjegle.

(Hina) xvrad ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙