FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

CSM: Zašto je egipatska vojska napala kršćanske prosvjednike?

Autor: akoz
KAIRO, 10. listopada 2011. (Hina) - Nedjeljni napad vojske na kršćanske prosvjednike u Egiptu kao i praćenje tih događaja u državnim medijima, mnogi su promatrači ocijenili kao izravan pokušaj poticanja sukoba između kršćana i muslimana u Egiptu, piše bostonski list Christian Science Monitor u ponedjeljak, nakon što je dan ranije u sukobu kršćanskih prosvjednika s vojnom policijom ubijeno 25 osoba a više od 300 je ranjeno.

Promatrači postavljaju oštra pitanja o ulozi Vrhovnog vijeća oružanih snaga, vojnog savjeta koji trenutno upravlja Egiptom, i njegovih izjavljenih namjera da vodi Egipat kroz tranziciju u demokraciju, piše list i navodi da neki od analitičara ocjenjuju da vojska izaziva nasilje kako bi imala izgovor za ostanak na vlasti, ili barem očuvanje povlastica i neovisnog položaja vojske.

List prenosi izjave svjedoka da je vojska namjerno napala i ubijala kršćanske prosvjednike, te primjećuje kako je državna televizija iznijela potpunu drugačiji prikaz, tvrdeći da su naoružani kršćani napadali vojsku i prenoseći pozive muslimanima da izađu na ulice kako bi branili vojsku.

Nasilje je počelo kada su civili napali tisuće kršćana - Kopta, koji su marširali prema zgradi državne televizije kako bi prosvjedovali zbog, kako kažu, slabog odgovora države na nedavno spaljivanje koptske crkve ne jugu Egipta. Mimohod je nastavljen, a svjedoci kažu da čim je povorka stigla ispred zgrade, oklopni transporteri vojske su se namjerno zabijali u gomilu, gazeći i ubijajući ljude a vojska je otvorila vatru. Prosvjednici su bacali kamenje na vojsku. Ubijeno je 17 kršćana, a državni mediji su objavili da su ubijena i tri vojnika.

Egipatski premijer Essam Šaraf u svom je govoru za nasilje optužio vanjske sile, na koje vojni vladari Egipta uobičajeno prebacuju odgovornost za nemire.

U nedjeljnom sukobu kršćanskih prosvjednika s vojnom policijom u Kairu ubijeno je najmanje 25 osoba a više od 300 je ranjeno, zbog čega je egipatska vlada za ponedjeljak sazvala hitnu sjednicu, obećavajući da nasilje neće ugroziti održavanje prvih parlamentarnih izbora otkako je svrgnut bivši predsjednik Hosni Mubarak. Izbori u Egiptu trebali bi početi 28. studenoga.

Kršćani koji su prosvjedovali protiv napada na crkvu bacali su kamenje na vojnu policiju i molotovljevim koktelima palili njihova vozila. Stotine ljudi tuklo se palicama na mostu u Kairu gotov dva sata, a ni policija ni vojska nisu intervenirali. Nemiri su se proširili i na središnji kairski trg Tahrir, gdje je vojska uvela policijski sat.

(Hina) xakoz ydh

An unhandled error has occurred. Reload 🗙