FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Biološka terapija reumatoidnog artritisa nedovoljno dostupna

Autor: tmar
ZAGREB, 24. listopada 2011. (Hina) - Hrvatska je na dnu ljestvice zemalja središnje i jugoistočne Europe prema primjeni biološke terapije za reumatološke bolesnike, pokazala je studija o dostupnosti te terapije po kojoj se u Hrvatskoj biološkom terapijom liječi svega 1,4 posto bolesnika s reumatoidnim artritisom, istaknuto je na 13. kongresu Hrvatskog reumatološkog društva u Cavtatu.

U Mađarskoj se primjerice biološkom terapijom liječi pet posto bolesnika, u Sloveniji 4,8 posto a u Češkoj 2,9 posto. Reumatoidni artritis je kronična bolest kod koje dolazi do upale zglobova, njihovog oticanja, bolnosti, ukrućenosti i gubitka funkcije.

Liječnicima je na kongresu predstavljen i novi biološki lijek golimumab, koji je hrvatska Agencija za lijekove i medicinske proizvode odobrila u ožujku prošle godine, a od početka 2011. nalazi se na besplatnoj A listi lijekova HZZO-a.

Pogodnost je što se taj lijek primjenjuje subkutalno, jedanput na mjesec u bolesnika s reumatoidnim artritisom, psorijatičnim artritisom i ankilozantnim spondilitisom, ističe se u priopćenju farmaceutske tvrtke MSD.

Predsjednica Hrvatskog reumatološkog društva prof. Đurđica Babić-Naglić ističe kako su biološki lijekovi za liječenje reumatoloških bolesti jedini u Hrvatskoj među posebno skupim lijekovima koji se ne financiraju u cijelosti iz fonda za posebno skupe lijekove, već se u prvih 12 mjeseci liječenja primjenjuju na teret proračuna Klinika. Time je, kazala je, ograničena pravovremena primjena tih lijekova za sve bolesnike u kojih je ova terapija prema smjernicama HZZO indicirana, pa su reumatološki bolesnici stavljeni u nepovoljniji položaj u odnosu na druge bolesnike u kojih se provodi liječenje posebno skupim lijekovima.

Uz to, zbog nedovoljnog broja liječnika specijalista (internisti i fizijatri) koji liječe reumatološke bolesnike dijagnoza se u velikom broju slučajeva postavlja prekasno kada primjena biološke terapije ne postiže optimalne rezultate.

Prof. Nada Čikeš iz KBC-a Zagreb upozorila je da u Hrvatskoj nedostaje specijalista reumatologa, jer ih je trenutno 37, dok druge zemlje s podjednakim brojem stanovnika imaju tri i više puta stručnjaka. Tako Slovačka ima 116, Danska 195, a Finska 175 specijalista-reumatologa, rekla je navodeći izvješće Europske reumatološke komisije za 2010. godinu.

(Hina) pp/xmt yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙