FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HRW: Pogubljeno 53 pristaša Gadafija u Sirtu

Autor: bnov
SIRT, 24. listopada 2011. (Hina/AFP) - Organizacija Human Rights Watch (HRW) potvrdila je u ponedjeljak da su 53 osobe, pristaše Moamera Gadafija, vjerojatno skupno pogubljene u hotelu u Sirtu, posljednjem lojalističkom uporištu koje je u četvrtak palo u Libiji.

HRW je pozvao Nacionalno tranzicijsko vijeće (NTC) da "smjesta provede transparentnu istragu o onome što liči masovnoj egzekuciji i privedu odgovorne pred sud".

U nedjelju "smo pronašli 53 tijela u raspadanju, čini se Gadafijevih pristaša, u napuštenom hotelu u Sirtu. Neki su imali ruke svezane na leđima kad su bili ubijeni", izjavio je Peter Bouckaert, dužnosnik HRW-a koji je istraživao ta ubojstva.

Ustanici protiv Gadafija, podrijetlom iz Misrate, zauzeli su taj sektor u listopadu, prema riječima svjedoka koje je ispitala nevladina organizacija.

Stanje mrtvih tijela sugerira da su žrtve ubijene između 14. i 19. listopada, kazao je HRW, ističući da su "tijela raspoređena na travnjaku hotelskog vrta, ondje gdje su vjerojatno i ubijena".

"Taj najnoviji pokolj čini se kao dio niza ubojstava, pljački i drugih zlodjela koje su počinili naoružani protivnici Gadafija koji smatraju da su iznad zakona", tvrdi Bouckaert.

(Hina) xbnš ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙