FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Abas zadržava zahtjev u UN-u i u slučaju pregovora

Autor: mtro
KAIRO, 22. listopada 2011. (Hina/AFP) - Palestinski predsjednik Mahmud Abas je rekao da će zadržati zahtjev za punopravnim članstvom Palestine u Ujedinjenim narodima, čak i u slučaju nastavka pregovora s Izraelom od kojeg traži zaleđivanje naseljavanja, izvijestili su u subotu egipatski mediji.

Abas je u Kairu gdje se nalazi na sastancima s egipatskim čelnicima, rekao da neće povući zahtjev Ujedinjenim narodima, čak i slučaju nastavka pregovora, izvijestila je službena egipatska agencija Mena.

Abas je 23. rujna predao zahtjev za punopravnim članstvom Palestine u UN na temelju granica iz 1967. prema kojima je uključena Zapadna Obala, Pojas Gaze i istočni Jeruzalem.

Abas je također rekao da bi odmah nastavio razgovore s Izraelom kad bi on prihvatio priopćenje Bliskoističnog kvarteta (SAD, EU, UN i Rusija) od 23. rujna koji predviđa nastavak pregovora prekinutih dulje od godinu dana i zaključivanje mirovnog sporazuma u roku od godinu dana.

Izraelci i Palestinci različito tumače tu inicijativu. Palestinska samouprava odbija nastavak izravnih pregovora s Izraelom dok on ne zaledi naseljevanje na Zapadnoj Obali i u istočnom Jeruzalemu, što vlada Bemnjamina Netanyahua odbija.

Izaslanici bliskoistočnog Kvarteta sastat će se odvojeno s izraelskim i palestinskim predstavnicima 26. listopada u Jeruzalemu.

(Hina) xtm ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙