FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Njemačka: Dvoje Rusa uhićeno zbog špijunaže

Autor: vrad
BERLIN, 22. listopada 2011. (Hina/AFP) - Dvoje Rusa uhićeno je u utorak u Njemačkoj pod optužbom da se već dvadesetak godina bave špijunažom, piše njemački tjednik Der Spiegel u nedjeljnom broju, iz kojega su dijelovi objavljeni u subotu.

Muškarac i žena koji nose njemačka imena, zadržani su pošto ih je uhitila savezna kriminalistička policija (BKA) u Ballingenu, četrdesetak kilometara južno od Stuttgarta i u Marburgu, 70 km istočno od Koelna, piše časopis.

Sumnja se da su radili za rusku vanjsku obavještajnu službu (SVR), ali zasad nije jasno kakav su imali zadatak, dodaje list.

Dvoje uhićenika niječu optužbe koje im se stavljaju na teret. Kako navodi Der Spiegel, policija je uhitila ženu dok je preko odašiljača slušala šifrirane poruke. Navodni špijuni imali su austrijske putovnice u kojima se kao mjesto rođenja muškarca navodi Argentina, a žene Peru, ali su istražitelji nakon provjere u Latinskoj Americi utvrdili da su ti podaci lažni.

Riječ je o prvom ovakvom slučaju u Njemačkoj od ujedinjenja prije 20 godina, ističe tjednik. Istražitelji pretpostavljaju da je dvoje osumnjičenika počelo djelovati u okviru ruske vanjske obavještajne službe u vrijeme KGB-a.

Dvoje Rusa je u zapadnoj Njemačkoj od 1988.

Savezni ured za zaštitu ustavnog poretka (vanjska obavještajna služba), svratio je pozornost na taj par pošto je američki FBI zadnjih godina otkrio mrežu agenata SVR-a na svom teritoriju.

SAD je u srpnju 2010. razmijenio s Rusijom desetero tajnih agenata, među kojima je bila i Anna Chapman o kojoj su mediji naširoko pisali, a radila je za SVR na američkom tlu, za četiri špijuna koji su u Rusiji radili za Amerikance.

(Hina) xvrad ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙