FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Grupa Istraturist s dobiti od 81,4 milijuna kuna

Autor: tper
ZAGREB, 21. listopada 2011. (Hina) - Grupa Istraturist u prvih je devet mjeseci ostvarila dobit od 81,4 milijuna kuna, što je za 46,4 milijuna kuna ili za čak 132,4 posto više nego u istom razdoblju lani, podaci su iz konsolidiranog financijskog izvješća koje je umaška hotelijersko-turistička tvrtka objavila na Zagrebačkoj burzi.

Po tim podacima, grupa je u razdoblju siječanj-rujan ove godine povećala ukupne prihode za 8,5 posto, na 408,6 milijuna kuna, dok su istodobno ukupni rashodi s iznosom od 321,4 milijuna kuna smanjeni za 3,7 posto, na što je ponajviše utjecalo smanjenje financijskih rashoda.

Grupa Istraturist je u prva tri kvartala ove godine ostvarila izuzetno dobre rezultate u odnosu na isto razdoblje prošle godine zbog viših poslovnih prihoda i povećane operativne efikasnosti poslovanja. U recesijskom okruženju Istraturist je ostvario veću prosječnu prodajnu cijenu, optimizirao operativne troškove i ostvario povećanje operativne marže što je u konačnici rezultiralo višim operativnim rezultatom, navode iz uprave tvrtke u obrazloženju izvješća.

Poslovni prihodi grupe u devet mjeseci iznose 405,9 milijuna kuna i porasli su za 33,8 milijuna kuna ili za 9,1 posto, kao rezultat ostvarenih viših prosječnih cijena.

Poslovni rashodi su istodobno povećani za 5,8 posto, na 283,2 milijuna kuna.

No, iz Istraturista napominju da ukupni poslovni rashodi bilježe smanjenje udjela u ukupno ostvarenim poslovnim prihodima, kao rezultat povećanja troškovne i operativne efikasnosti poslovanja.

Dobit iz poslovnih aktivnosti grupe Istraturist iznosila je 122,7 milijuna kuna, što je u odnosu na devet mjeseci prošle godine porast za 17,4 posto.

Financijski prihodi grupe Istraturist, koji su u devet mjeseci prošle godine iznosili 4,3 milijuna kuna, smanjeni su u devet mjeseci ove godine na 2,7 milijuna kuna, dok su istodobno financijski rashodi smanjeni sa 69,2 milijuna kuna prošle, na 38,2 milijuna kuna ove godine.

Neto rezultat poslovanja iz financijskih aktivnosti je minus od 35,5 milijuna kuna te, kako se navodi, uključuje evidentirane negativne tečajne razlike vezane uz kreditnu zaduženost u švicarski franak uslijed aprecijacije franka u odnosu na kunu.

Po podacima iz izvješća, imovina grupe iznosi 1,37 milijardi kuna i viša je za devet posto u odnosu na kraj prošle godine.

Ukupne obveze tvrtke iznose 584,4 milijuna kuna i veće su za 4,9 posto u odnosu na kraj prethodne godine i to zbog porasta obveza prema dobavljačima, navodi se u izvješću poslovodstva.

(Hina) xtp ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙