FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: očekuje se miran kraj tjedna, niska likvidnost

Autor: neba
ZAGREB, 21. listopada 2011. (Hina) - Na Zagrebačkoj burzi danas se očekuje miran završetak ovotjednog trgovanja, moguće uz još slabiju likvidnost nego proteklih dana, s obzirom da je dio sudionika odsutan s tržišta zbog konferencije Zagrebačke burze u Rovinju.

Svih 8 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, očekuje danas stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks jučer je oslabio 0,77 posto, na 1.788 bodova, a Crobex10 0,47 posto, na 988 bodova. To su najniže razine tih indeksa od 4. listopada, kada su iznosili 1.787, odnosno 986 bodova.

Redovni promet dionicama jučer je iznosio tek 8,01 milijun kuna, što je otprilike 2,5 milijuna više nego dan prije.

„Očekujem danas pozitivnu stagnaciju indeksa na domaćem tržištu, ponajviše zbog sličnih kretanja na svjetskim burzama. No, likvidnost bi mogla ostati vrlo niska, djelomično i zbog današnje konferencije Zagrebačke burze u Rovinju, zbog koje je dio sudionika odsutan s tržišta“, kaže Nada Harambašić Nereau, glavna financijska analitičarka u Raiffesienbank Austria.

U Rovinju se danas i sutra održava 21. konferencija Zagrebačke burze, a ključne su teme uloga burze u postkriznom okruženju te modeli rasta i razvoja burzi.

Prema najavama, jutros će na toj međunarodnoj konferenciji guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski govoriti o gospodarskoj situaciji.

„U fokusu investitora bit će govor guvernera Rohatinskog. Moguća je da će njihovu pozornost privući i Agrokorova izdanja, s obzirom na zajedničku ponudu tog koncerna i svjetskih financijskih institucija za preuzimanje 50,03 posto slovenskog Mercatora“, kaže Harambašić.

Agrokor je, naime, ponudu za kupnju Mercatora predao kao dio konzorcija, koji čine Europska banka za obnovu i razvitak, Međunarodna financijska korporacija (IFC) i JPMorgan One Equity Partners.

A sa svjetskih tržišta stižu blago poticajni signali. Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica porasle, a trgovalo se vrlo nesigurno u očekivanju odluka europskih lidera o rješavanju dužničke krize. Dow Jones ojačao je 0,32, a S&P 500 indeks 0,46 posto.

Oprez ulagača posljedica je poruke lidera Njemačke i Francuske da se konačna rješenja za dužničku krizu u eurozoni ne očekuju na summitu u nedjelju, nego na idućem sastanku, koji će uslijediti najkasnije do slijedeće srijede.

Poručili su i da žele odmah početi pregovarati s privatnim sektorom o tome koliki bi dio duga mogao otpisati Grčkoj u drugom paketu pomoći toj prezaduženoj članici eurozone.

Jasno je, kažu analitičari, da se stajališta Francuske i Njemačke o ključnim pitanjima rješenja dužničkih problema eurozone i dalje razlikuju, pa im treba dodatno vrijeme za usuglašavanje.

Zbog toga se jutros oprezno trgovalo i na azijskim burzama, dok su na europskim tržištima cijene dionica blago porasle, nakon jučerašnjeg oštrog pada.

„Investitori iščekuju sastanak na vrhu Europske unije tijekom vikenda i u srijedu radi detalja o rješavanju dužničke krize te oko pomoći Grčkoj“, zaključuje Harambašić.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙