FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Putin: sporazum Rusije i sedam članica ZND-a o slobodnoj trgovini

Autor: dhai
SANKT PETERBURG, 18. listopada 2011. (Hina/AFP) Ruski premijer Vladimir Putin objavio je u utorak da su Rusija, Ukrajina i još šest bivših sovjetskih republika iz Zajednice neovisnih država (ZND) postigle sporazum o stvaranju zone slobodne trgovine.

"Danas smo se suglasili da potpišemo sporazum o zoni slobodne trgovine", rekao je Putin na kraju summita zemalja članica ZND-a u Sankt Peterburgu.

"Nakon dugih, intenzivnih i konstruktivnih pregovora, uspjeli smo riješiti glavni problem. Tim ćemo sporazumom stvoriti dugoročnu osnovu za razvoj naših gospodarskih i trgovinskih odnosa", kazao je ruski premijer.

Od 11 članica ZND-a, zajednice bivših sovjetskih republika bez baltičkih država i Gruzije, tri u utorak nisu potpisale sporazum, uključujući Azerbejdžan i Turkmenistan, ali su najavile da će razmotriti potpisivanje do kraja godine.

Bivše sovjetske republike potpisale su 1994. sporazum o uspostavi zone slobodne trgovine, ali on nikada nije stupio na snagu, jer ga većina zemalja nije ratificirala, uključujući i Rusiju.

Tri članice ZND-a - Rusija, Kazahstan i Belorusija, od 2010. su u carinskoj uniji, a Rusija nastoji u nju uključiti i Ukrajinu, navodi AFP. Moskva je od Ukrajine zauzvrat tražila da odustane od približavanja Europskoj uniji, što je službeni Kijev odbio.

(Hina) xdh ydh

An unhandled error has occurred. Reload 🗙