FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nagrade 17. dana Josipa i Ivana Kozarca

Autor: zdra
OTOK, 14. listopada 2011.(Hina) - Na 17. danima Josipa i Ivana Kozarca, koji se od 13. do 15. listopada održavaju u spomen na tu dvojicu hrvatskih književnika iz Slavonije, koji su živjeli na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće, nagradu za životno dijelo primio je akademik Stjepan Damjanović.

Knjigom godine proglašena je "Poetika buke" osječkog književnika Gorana Rema, u izdanju vinkovačke Slavonske naklade "Privlačica", dok je Povelja uspješnosti dodijeljena vinkovačkom pjesniku Franji Nagulovu za "Knjigu izlaska", u izdanju zagrebačke Udruge "Jutro poezije".

Tijekom poslijepodneva, u povodu 50. obljetnice smrti hrvatskoga književnika Josipa Kosora (1876.-1961.), održan je znanstveni skup o njegovu životu i djelu uz sudjelovanje akademika Dubravka Jelčića, Anice Bilić, Marice Grigić, Marine Jemrić, Miroslava Slavka Mađera, Ivice Matičevića, Antuna Paveškovića i Vesne Vlašić.

"Kosor je u svoje doba bio vrlo popularan pisac, a onda je njegova popularnost počela opadati jer ga je kritika počela krivo ocjenjivati. Kosor je naime, godinama bio smještan u konekst realizma u hrvatskoj književnosti, a to je bio pogrešno", kazao je akademik Dubravko Jelčić dodajući kako Josip Kosor nije realist već ekspresionist.

17. dane Josipa i Ivana Kozarca, koji završavaju sutra Jutrom poezije učenika srednjih škola grada Vinkovaca te edukativnim izletom "Putevima Jose i Ive Kozarca", organizira Slavonska naklada "Privlačica" pod pokroviteljstvom Društva hrvatskih književnika.

Književnik Josip Kozarac (1858.-1906.) poznat je po romanima "Mrtvi kapitali" i "Među svjetlom i tminom" te pripovijestima "Tena" i "Slavonska šuma", a najpoznatije djelo Ivana Kozarca (1885.-1910.) je roman "Đuka Begović".

(Hina) xzdra ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙